BiH

poplave

Proglašeno stanje prirodne nesreće u Tešnju, voda ušla u 20 objekata

11/06/2022

Usljed velike količine padavina u kratkom roku, došlo je do izlijevanja vode iz korita

Općinu Tešanj zadesila je prava katastrofa usljed obilnih padavina u petak kada je došlo do porasta vodostaja rijeke Tešanjke i njenih pritoka na području.

Usljed velike količine padavina u kratkom roku, došlo je do izlijevanja vode iz korita. Poplave su zahvatile šest mjesnih zajednica u južnom dijelu općine Tešanj. U trenucima prije izlijevanja vode iz potoka, policija i civilna zaštita su preventivno djelovali upozorenjima.

Jutros u osam sati održan je sastanak s predstavnicima deset mjesnih zajednica koje su pogođene velikim bujicama. Prema prvim informacijama, svi putevi su prohodni ili postoje alternativni pravci. Potvrđeno je da nije bilo životne ugroženosti te da je prema prvim informacijama voda ušla u oko 20 stambenih, poslovnih i javnih objekata.

Za svaku mjesnu zajednicu je određen izvođač radova i kontakt osoba iz općine. Na teren su upućene radne mašine iz pet firmi koje će raditi na sanaciji putne mreže i ostale infrastrukture.

Građani su upozoreni na potrebu opreza u pristupu otvorenim vodotocima te u korištenju vode iz privatnih i javnih vodovoda i bunara. Sanitarno-vodna inspekcija će tokom dana raditi na provjeri stanja vodovodnih sistema i javnih površina. Nastale štete je potrebno prijaviti u civilnu zaštitu, a obrasci za prijavu se mogu pronaći u mjesnim zajednicama.

Komentari

Autor: Anadolu Agency (AA)

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.