Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Prognoza AccuWeathera za proljeće: Postoji opasnost od poplava

AccuWeather – proljece

Poznata američka privatna meteorološka služba AccuWeather objavila je sezonsku prognozu za Evropu za nadolazeće proljeće.

Prema prognozi AccuWeathera, hladno vrijeme zadržat će se sljedećih sedmica na području sjeverne i istočne Evrope. “Spremanje zimskih kaputa neće dolaziti u obzir za stanovnike Londona, Amsterdama, Berlina, Varšave i Minska sve do početka aprila”, pišu meteorolozi AccuWeathera.

Za one koji će htjeti pobjeći od hladnoće AccuWeather predlaže da posjete Mediteran, gdje će prave proljetne temperature prvo stići.

Produžena zima od Velike Britanije do sjeverne Evrope

Zbog prodora polarnog zraka, tokom marta na području Velike Britanije, Belgije, Francuske, Holandije, Njemačke i Danske činit će se kao da je zima u punom jeku. Period ispodprosječnih temperatura trajat će tokom cijelog marta, a tek u aprilu se očekuju temperature uobičajene za vrijeme proljeća.

“Postoji opasnost od snježnih oluja na području Škotske, posebno u višim predjelima”, kaže meteorolog AccuWeathera Alan Reppert.

Od Španije do Italije pravo proljeće

Najtoplije će u proljeće biti na području koje se proteže od Španije preko juga Francuske do Italije. Naleti toplog zraka iz Afrike rezultirat će iznadprosječnim temperaturama na tom području, a moguća su i veoma sušni periodi.

Najkišovitije će biti tokom prve polovine sezone.

Oluje prijete Francuskoj i Njemačkoj

Usprkos hladnom početku proljeća, naleti toplog zraka pojačat će se na području Francuske i Njemačke tokom aprila. Upravo će ti topli prodori stvoriti uvjete za moguće izraženije grmljavinske oluje.

Najveća opasnost od jakih oluja postoji na području istočne i centralne Francuske te južne Njemačke. “Ove oluje mogle bi dovesti do orkanskih vjetrova i velikih poplava”, upozorava AccuWeather. Postoji opasnost čak i od pojave tornada.

Na Balkanu vrlo promjenjivo

Nakon što su dijelovi Balkana ove godine proživjeli jednu od najhladnijih zima, proljeće će pratiti uzorak bliži uobičajenim temperaturama za to doba godine.

Početak proljeća na području Balkana obilježit će nešto niže temperature nego što je uobičajeno, piše AccuWeather, dodajući da će od sredine marta pa sve do maja biti česte promjene u temperaturama.

Topliji zrak s Mediterana prodirat će duž Balkana, ali će s druge strane hladniji zrak sa sjevera Evrope dovesti do povremenih perioda ispodprosječnih temperatura.

Meteorolozi AccuWeathera upozoravaju i na moguću opasnost tokom proljetnih mjeseci u obliku poplava, do kojih bi moglo doći kada krene otapanje snijega u planinama.

“Ova opasnost bit će tim veća ako se otapanje snijega počne događati istovremeno s olujama praćenim obilnom kišom”, zaključuje AccuWeather.