Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

PROI: Nedopustivo miješanje duhanske industrije u rad Parlamenta FBiH

pusenje – kafic

Udruženje PROI upozorava parlamentarce, donosioce odluka i građane o aktivnostima duhanske industrije u Parlamentu Federacije Bosne i Hercegovine koje bi značajno mogle utjecati na konačni ishod usvajanja Nacrta zakona o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana, duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje u FBiH.

– Izražavamo našu duboku zabrinutost vezanu za pokušaje duhanske industrije da ugrozi napore učinjene na polju kontrole duhana i utiče na usvajanje efikasne javno-zdravstvene legislative a s ciljem povećanja svojih prihoda na račun zdravlja i života Bosanaca i Hercegovaca – ističe se u saopćenju ovog udruženja.

Predstavnici duhanske industrije su, kako navode, bili uključeni u zasjedanja klubova naroda neposredno prije zvaničnog početka 21. sjednice Doma naroda Parlamenta FBiH koji je zakazan za danas u 12.00 sati. Alarmantno je i sramotno da je predstavnicima duhanske industrije, čiji su interesi u direktnom konfliktu s interesima građana naše zemlje, dozvoljeno da aktivno i otvoreno lobiraju prilikom zasjedanja klubova naroda, na kojem su trebali prisustvovati stručnjaci za zdravlje i ljudska prava, a ne za profitiranje velikih industrija.

– Ovom prilikom upozoravamo sve parlamentarce, ali i javnost, da je ovo nedopustivo i da bi konačno neprihvaćanje ili mijenjanje Nacrta novog zakona o kontroli duhana bila neviđena sramota za one koji trebaju donositi važne odluke za naše građane- poručili su iz Udruženja PROI.

Ističu da nedozvoljena interakcija vladinih zvaničnika s duhanskom industrijom predstavlja ozbiljno kršenje Okvirne konvencije Svjetske zdravstvene organizacije za kontrolu duhana (WHO FCTC) koju je ratificirana BiH 2009. godine. Također, ova konvencija prepoznaje i to da je duhanska industrija, već decenijama, neumorno radila na tome da blokira, oslabi i odgodi zdravstvene mjere spašavanja života, kao one koje konvencija predlaže. Ispod priča o velikim investicijama u nacionalne ekonomije i doprinosu stvaranja novih radnih mjesta, duhanska industrija pokušava da se distancira od svog imidža proizvodnje smrtonosnih proizvoda i pojavljuje se kao društveno odgovorna korporacija.

-Svako odgađanje ili usporavanje donošenja novog zakona o kontroli duhana može naruku ići isključivo duhanskoj industriji i onima koji su svojim interesima usko vezano za nju. Iz tog razloga pozivamo sve donosioce odluka da maksimalno ubrzaju proceduru predlaganja i usvajanja zakona i naglašavamo da je javna rasprava u trajanju od 30 dana jedina prihvatljiva opcija u ovakvoj situaciji. Pozivamo javnost da pažljivo prati dešavanje i ishod današnje sjednice i da ima na umu da bi neprihvaćanje ovakvog zakona značilo prevagu interesa duhanske industrije nad interesima građana, a posebno je sramotno što bi to bila posljedica bestidnog i otvorenog lobiranja predstavnika duhanske industrije i miješanja u rad institucije koja donosi važne odluke za naše građane – naglasili su iz Udruženja PROI.