sankcije sad-a

Prointer, kao vlasnik ATV-a, mogao bi ostati bez licenci i milionskih tendera

dodik escobar

Žurnal je još 11. novembra najavio probleme koje bi „Prointer“ mogao imati, ukoliko SAD prošire sankcije Miloradu Dodiku zbog očiglednog kriminala i korupcije. Kompanije „IBM World Trade Corporation“ i „IBM Ireland Product“ još 6. marta 2019. godine raskinule su ugovore o saradnji sa ovom firmom, piše Žurnal

Sankcije Sjedinjenih Američkih Država uvedene Miloradu Dodiku, članu Predsjedništva Bosne i Hercegovine, i Alternativnoj televiziji samo su potvrda dosadašnjih pisanja Žurnala o povezanosti porodice Dodik i firme „Prointer“, koja je stoodstotni vlasnik ovog medija, piše Žurnal.

Nedavni dolazak specijalnog izaslanika američkog predsjednika Joea Bidena za Zapadni Balkan Gabriela Escobara, čini se, Dodiku je zadao novu glavobolju:

„Jesmo razgovarali o sankcijama i sankcije su na stolu. I ne samo sankcije, postoje druga ekonomska sredstva koja se mogu provesti ne samo protiv lidera koji provode antidejtonske aktivnosti, već i protiv onih koji im daju podršku, protiv kompanija koje im pomažu“, najavio je.

Uz ATV i njenog vlasnika ovo bi moglo da znači da su pod prismotrom i druge članice „Infinity international group“ u čijem sastavu posluje „Prointer“ – „Kaldera“, „Infinity ADS“ (bivši „Sector ADS“ preuzet od porodice svirepo ubijenog biznismena Slaviše Krunića), „Ep Mobile“, kao i makedonski i crnogorski „Infinity“. Pod lupom bi mogla da bude i imperija „Integral inženjering“ u vlasništvu Slobodana Stankovića, koji blisko sarađuje sa porodicom Dodik.

Prema posljednjim podacima, „Prointer“ je od 2015. do danas sa javnim sektorom u Republici Srpskoj sklopio ugovore vrijedne ukupno 188. 515.597 KM. Sarajevski ogranak firme potpisao je 46 ugovora vrijednih 3.317.262 KM.

IBM: OBJASNITE SUMNJIVE TENDERE

Žurnal je još 11. novembra najavio probleme koje bi „Prointer“ mogao imati, ukoliko SAD prošire sankcije Dodiku zbog očiglednog kriminala i korupcije.

Kompanije „IBM World Trade Corporation“ i „IBM Ireland Product“ još 6. marta 2019. godine raskinule su ugovore o saradnji sa „Prointerom“. Ove dvije kompanije potom su od maja 2019. godine do februara 2020. u nekoliko navrata zahtijevale obavještenje od „Prointera“ u vezi sa medijskim objavama o namještenim tenderima, stoji u dokumentaciji koja je u posjedu Žurnala.

„IBM“ i „IBM IP“ su problematizovale način na koji „Prointer“, firma povezana sa porodicom člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika, posluje sa institucijama, javnim preduzećima i ustanovama. Nakon raskida ovih ugovora, 18. jula iste godine, nervozni Dodik pred poslanicima u parlamentu Republike Sprske konačno je i potvrdio ono što zapravo nije želio – povezanost sina Igora sa „Prointerom“.

Izvori iz Vlade RS poslanika Nebojše Vukanovića tada su naveli da su i kompanije „Microsoft“, „DELL“, „HP“, „Oracle“ i SAP najavile raskid saradnje.

„Iz dva izvora sam dobio potvrdu ove informacije. Da nisam u pravu, odmah bi to demantovali preko svoje Alternativne televizije, čiji je vlasnik ‘Prointer'“, kazao je Vukanović za Žurnal i dodao da mu je izvor iz Vlade rekao kako su zabrinuti, jer bi mnoge institucije mogle ostati uskraćene za licence, a njihov rad onemogućen.

Ovo je zapravo još prije dva mjeseca protumačeno kao prvi paket sankcija protiv lidera SNSD-a zbog njegove ratnohuškačke politike, višedecenijskog neprocesuiranog kriminala i korupcije. Očigledno je da je privatni IT tender biznis bio veliki izvor prihoda te da bi ovo mogao biti žestok udar na finansijski saldo Dodikovih.

DODIKOVI STVARNI UREDNICI I ŠEFOVI ATV-U

Kompanija „Prointer ITSS“, s kojom „sarađuje“ Igor Dodik, kupila je firmu „K-2“ i time u potpunosti preuzela vlasništvo nad banjalučkom Alternativnom televizijom, objavio je Capital početkom maja prošle godine.

Firmu „K-2“ osnovali su ranije radnici ATV-a koji su imali određen udio u vlasništvu televizije. Međutim, većina njih je 2019. godine svoj udio prodala firmi „Grand trade“ presuđenog kriminalca Mileta Radišića.

Prema zvaničnim podacima iz sudskog registra, firme „Prointer“ i „K-2“ audio usluge jedini su suvlasnici ATV-a.

S obzirom na to da je u prethodnom periodu od „Integra inženjeringa“ kupio većinski udio, kao i udio koji je imao „Grand trade“, „Prointer“ je kupovinom firme koja je uz njih jedini preostali vlasnik, došao do potpunog vlasništva nad ovom medijskom kućom.

Alternativna televizija donedavno je imala nekoliko suvlasnika, od kojih je većinski bio „Integra inženjering“, u vlasništvu porodice Slobodana Stankovića. „Integra“ je krajem 2017. postala većinski vlasnik ove medijske kuće.

Akcije u ATV-u, imao je i „Grand trade“ Mileta Radišića koji je, takođe, svoj udio prodao „Prointeru“.

„ATV, medij sa sjedištem u Banjaluci, u privatnom je vlasništvu kompanije koja je usko povezana s Dodikovom porodicom. Međutim, sam Dodik iza kulisa vrši ličnu kontrolu nad ATV-om, kao na primjer zahtijevanjem ličnog odobravanja medijskih priča vezanih za politički osjetljive teme. Dodik je kupio ATV kako bi namjerno i izričito unaprijedio vlastitu agendu, koja uključuje njegove napore da ocrne druge političke ličnosti, popravi svoj javni imidž i unaprijedi svoje lične i političke ciljeve“, navodi se, između ostalog, u obrazloženju odluke o sankcijama.

Kako je Žurnal ranije danas objavio sva imovina i interesi u imovini sankcionisanih koja se nalaze u SAD ili u posjedu ili pod kontrolom američkih osoba, blokirani su i moraju se prijaviti Uredu za kontrolu strane imovine (OFAC). Pored toga, blokirani su i svi subjekti koji su u direktnom ili indirektnom vlasništvu 50 posto ili više od strane jedne ili više sankcionisanih osoba.

Dalje, sve transakcije osoba iz SAD-a, unutar ili u tranzitu SAD koje uključuju bilo kakvu imovinu ili interese u imovini određenih ili na drugi način sankcionisanih su zabranjene. Zabrane uključuju davanje bilo kakvog doprinosa ili pružanje sredstava, dobara ili usluga od strane ili u korist bilo koje blokirane osobe ili primanje bilo kakvog doprinosa, osim ako nije ovlaštena općom ili posebnom licencom izdanom od strane OFAC-a.

Prema određenim najavama, ovo je tek početak kada je riječ o američkim sankcijama. Navodno se u narednom periodu očekuje uvođenje sankcija za još nekoliko desetina fizičkih i pravnih lica povezanih s Miloradom Dodikom, ali i drugim korumpiranim bh. političarima.