Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

PARTNER VAŽNIJI OD DESET DRUGIH

“Prointer”, omiljena firma vlasti RS, održava mrežu sarajevske općine Centar

ajnadzic dodik

Dok i poslovno koaliranje SNSD i SDA na državnom nivou nije profunkcionisalo, “Prointer”, sa sjedištem u arapskom “Sarajevo city centru”, tenderski su izdržavale Vlada RS i “Elektrokrajina”, na čijem je čelu bivši ljuti protivnik režima Dodikovog, Dragan Čavić. Vrijednost ugovorenih poslova u oba entiteta sada iznosi 663.039 KM.

Federaciji Bosne i Hercegovine, i to preko SDA-ovog najvažnijeg načelnika najvažnije sarajevske Općine Centar. Direktnim sporazumom od 6.880 KM Nedžad Ajnadžić počastio je IT stručnjake koji će održavati mrežnu i serversku opremu.

Ajnadžić, načelnik važniji od deset drugih, sa ovom firmom ugovor je potpisao 27. marta, nakon dogovora “ruka ruci”, piše Žurnal.

Federacija Bosne i Hercegovine tako očito više nije mrsko inostranstvo za Milorada Dodika, člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine, čiji je sin “saradnik” banjalučkog “Prointera”, koji stoji iza sarajevske ispostave.

Ovo je treći ugovor firminog federalnog ogranka sa institucijama u posljednjih pola godine. Ukupna vrijednost tih ugovorenih poslova u oba entiteta iznosi 663.039 KM.

Dok i poslovno koaliranje SNSD i SDA na državnom nivou nije profunkcionisalo, kako je Žurnal već pisao, “Prointer”, sa sjedištem u arapskom “Sarajevo city centru”, tenderski su izdržavale Vlada Republike Srpske i “Elektrokrajina”, na čijem je čelu bivši ljuti protivnik režima Dodikovog, Dragan Čavić.

Ugovor od 598.946 KM sa Vladom SNSD-ovog Radovana Viškovića potpisan je 27. januara, a ticao se održavanja data centra i infrastrukture informacionog sistema izvršne vlasti. U ovom poslu, dok mladi IT majstori ne stasaju, pomoći će firma majka, banjalučki “Prointer”.

Posao je dobijen nakon prihvatanja jedine pristigle ponude.

Inače, održavanje data centra i infrastrukture informacionog sistema 2017. i 2019. godine bilo je zagarantovano za banjalučki “Prointer”, ali vrijednost posla je varirala. Sve je prvo koštalo292.383, potom 344.442 KM. Zbog čega je vrijednost istog posla ovog januara procijenjena duplo skuplje, Vlada građanima do danas nije objasnila.

Nakon tog ugovora, saznalo se da je krajem 2019. godine i Čavić pomogao sarajevskom “Prointeru” i to kroz tender za nabavku računarske opreme, što je građane koštalo 57.213 KM. I u ovom poslu, kao dio grupe, našao se i banjalučki “Prointer”.

Tendersko potpomaganje firme koja u svojim redovima ima najpoznatijeg “saradnika” u RS Igora Dodika dešavalo se u momentu kada se “Elektrokrajina” zaduživala novim milionima kako bi ostala likvidna.

ŠIRENJE PORODIČNOG BIZNISA

Sarajevski ogranak firme, koja na tenderima u RS dobija ugovore vrijedne milione narodnih maraka, kako je Žurnal takođe pisao, postoji još od oktobra 2017. godine.

Kapital su 31. oktobra te godine uložili banjalučki “Prointer” i „Palomonte limited“ sa Kipra, osnovan 23. novembra 2016. Na čelu federalnog “Prointera” našao se Edin Idrizović, kojem ovlašćenja nisu bila ograničena.

U osnivačkoj strukturi firme više nema kiparske firme, stoji samo ime banjalučke matice. Kao adresa je naveden “Sarajevo City Center” u centru Sarajeva i ime Bojane Škrobić-Omerović, kojoj su ovlašćenja ograničena. Firma je do kraja 2018. godine mirovala i pribilježila minus od oko 15.000 KM.

Bolji dani su očito stigli! Od firme koja te 2018. godine nije imala nikakav prihod, prema novom finansijskom izvještaju, tokom 2019. zaposlila je petoro radnika i prihodovala od 144.327 KM.

“Prointer” više nije u minusu, prikazao je dobit od oko 23.000 KM.