BiH

Profesor Mašinskog fakulteta u Sarajevu Azrudin Husika

Proizvođači pelet prodaju na benzinskim pumpama jer imaju debel razlog za to!

27/12/2018

Na vrećama peleta često su ispisane nerealne energetske vrijednosti, koje su uvećavane za nevjerovatnih hiljadu puta kako bi se ionako visoka cijena donekle mogla opravdati

Stručnjaci upozoravaju na sve češće prevare proizvođača peleta u BiH. Na vrećama peleta često su ispisane nerealne energetske vrijednosti, koje su uvećavane za nevjerovatnih hiljadu puta kako bi se ionako visoka cijena donekle mogla opravdati.

Na ovaj problem upozorava i profesor Mašinskog fakulteta u Sarajevu Azrudin Husika, koji je i sam nedavno na jednoj benzinskoj pumpi zatekao vreće peleta na kojima je toplotna vrijednost iznosila čak 5.200 kilovat-sati po kilogramu, iako ona ne bi smjela da prelazi pet!

– Radnik na pumpi kazao mi je da ne gledam šta piše na vreći, jer je to sve isto. No, nije tako. U našoj zemlji postoji 50 firmi koje se bave proizvodnjom peleta, a samo ih 19 ima certifikat. U javnosti se govori samo o cijeni peleta, a niko ne spominje kvalitet, koji je veoma upitan – kaže Husika za “Dnevni avaz”.

Navodi da je paradoks da se pelet prodaje na benzinskim pumpama, gdje ga inspektori ne mogu kontrolirati.

– Inspektori dođu i uzmu uzorak tečnih goriva i nose na kontrolu, a nemaju zakonsko pravo da kontroliraju pelet. Zbog svega ovoga, nanosi se velika šteta domaćoj industriji, jer se procjenjuje da se u BiH godišnje proizvede više od 300.000 tona peleta, što vrijedi skoro 450 miliona maraka – kaže Husika.

Komentari

Autor: Dnevni avaz

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.