traže hitan sastanak

Proizvođači peleta pred gašenjem, uputili zahtjev vlastima

pelet – pixsell

Ističu da su dovedeni u katastrofalnu situaciju jer prodaje peleta nema na domaćem tržištu i da većina proizvođača nije u prilici obezbjediti dalje normalno funkcionisanje

Proizvođači peleta u Republici Srpskoj uputili su dopis premijeru RS Radovanu Viškoviću u kojem su naveli da je domaće tržište u potpunosti snabdjeveno peletom te će da svako dalje produženje zabrane izvoza dovesti do uništenja ove industrije u RS, saznaje CAPITAL.

Proizvođači su zatražili hitan sastanak sa premijerom kako bi mu još jednom predstavili probleme sa kojima se suočavaju zbog zabrane izvoza koja je na snazi od polovine prošle godine.

„Zahvaljujemo Vam se za prethodnu reakciju sa početka novembra 2022. godine i inicijativu prema Vijeću ministara za hitno ukidanje zabrane izvoza peleta. Međutim, svjedoci smo da je ukidanje te zabrane blokirano od strane odlazećih ministara u Vijeću ministara i da je odluka o zabrani izvoza peleta još uvijek na snazi“, navodi se u dopisu.

Ističu da su dovedeni u katastrofalnu situaciju jer prodaje peleta nema na domaćem tržištu i da većina proizvođača nije u prilici obezbjediti dalje normalno funkcionisanje.

„Otežana je isplata plata, izmirenje obaveza prema bankama, nabavka sirovine. U slučaju propasti proizvodnje peleta u Srpskoj pored gubitka velikog broja radnih mjesta, opet će biti oštećeni krajnji potrošači jer će se ovaj jedan od rijetkih proizvoda sa kojim smo dosad imali konkurentu prednost regionalno i u EU, morati uvoziti po znatno višim cijenama“, navedeno je u dopisu.

Proizvođači optužuju Račića da radi u interesu političara

Prema nezvaničnim informacijama CAPITAL-a zabrana izvoza izazvala je i oštru raspravu među članovima Područne privredne komore Banjaluka tokom koje su proizvođači optužili predsjednika Gorana Račića da ne radi u interesu privrednika već politike.

Generalni direktor „Fagusa“ Miroslav Malijević kaže za CAPITAL da će zbog ovakve odluke koja je neustavna sigurno uslijediti tužbe proizvođača protiv BiH teške desetine miliona KM jer su toliku štetu prethodnih mjeseci pretrpjeli proizvođači.

„Zabrana izvoza je izazvala gubitke preduzećima jer smo ostali bez tržišta, nemamo prodaje već puna tri mjeseca zbog čega su neke firme u potpunosti zaustavile proizvodnju, a neke su je održale uz pomoć banaka. Trenutno u Republici Srpskoj sigurno ima 50.000 tona zaliha peleta, a ne možemo ispoštovati ugovore koje imamo sa svojim ino-partnerima“, kaže Malijević.

Ističe da je potpuno besmisleno da se dozvoli izvoz sirovine od koje se proizvodi pelet, a da se ne dozvoli izvoz gotovog proizvoda.

Proizvođači smatraju da su na takvu odluku vjerovatno uticali i lični interesi ministara koji o tome odlučuju.

Odluka o zabrani izvoza peleta na snazi je do 31. januara, a proizvođači još nemaju informaciju da li će ona biti produžena.

Podsjećamo, Vlada RS je početkom decembra prošle godine zatražila od Savjeta ministara BiH da na 60 dana dozvoli izvoz peleta, ali se od tada ništa nije promijenilo i zabrana je i dalje na snazi.

Mjesec dana prije toga Vlada je donijela odluku da do kraja marta 2023. ograniči cijenu peleta na 480 KM plus PDV.

Iako je zabrana izvoza donesena kako bi se stabilizovalo domaće tržište i smirilo “divljanje” cijena, malo ko je osjetio bilo kakve benefite.