Projekat općinskog okolišnog i ekonomskog upravljanja vrijedan 21 milion KM

sporazum undp

Danas je potpisan sporazum za Projekat općinskog okolišnog i ekonomskog upravljanja (MEG) između predstavnika Švicarskog programa za saradnju (SDC) i Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP) u Bosni i Hercegovini.

Ovu dvanaestogodišnju inicijativu, podržanu od strane Vlade Švicarske, sprovest će UNDP, a njen osnovni cilj je da se pruži podrška demokratskom upravljanju na lokalnom nivou vlasti, kao i da se poboljša kvalitet pružanja javnih usluga, sa fokusom na ekonomski i okolišni sektor.

Projekat će se odvijati na područjima Unsko-sanskog kantona i Prijedora, kao i šireg dobojsko- tuzlanskog regiona.

Budžet za prvu fazu projekta (2016. – 2020.) iznosi približno 21 milion KM.

U saradnji sa 18 partnerskih lokalnih zajednica, privatnim sektorom kao i relevantnim
kantonalnim, entitetskim i državnim institucijama projekat će doprinijeti stvaranju efikasnijih i odgovornijih lokalnih uprava, kroz primjenu valjanih javnih politika i upravljačkih procesa, potičući saradnju između lokalne uprave i građana, te podupirući kapitalne investicije s ciljem održivog ekonomskog razvoja i stvaranja radnih mjesta. U cilju podrške promjenama na lokalnom nivou, projekat će ohrabriti unaprjeđenje regulatornih okvira, u skladu sa standardima Evropske unije, radi decentraliziranog i unapređenog pružanja usluga, sa fokusom na komunalne usluge i poslovno okruženje.

“Ovo je nastavak napora provedenih u okviru “Projekta dobre uprave u oblasti voda i zaštite okoliša” (GOV WADE), takođe podržanom od strane Vlade Švicarske, kojim se promovirao princip dobre uprave u pružanju javnih usluga. U skladu s tim, MEG projekat će se, takođe, fokusirati na poboljšanje općinskog sistema upravljanja i pružanja javnih usluga u ekonomskom i okolišnom sektoru, što se podudara sa ciljevima našeg razvojnog programa. Kao rezultat, stvoriće se model po kojem će sve lokalne vlasti moći koristiti kako naučene lekcije tako i najbolje primjere djelovanja,” rekao je Joseph Guntern, direktor SDC-a.

U okviru svoje prve četverogodišnje faze projekat će podržati lokalne vlasti u unaprjeđenju kvaliteta i dostupnosti javnih usluga i infrastrukture za najmanje 700.000 građana, uključujući i najranjivije kategorije stanovništva. Takođe, jačanjem kapaciteta lokalnih vlasti u pružanju poslovno orjentiranih javnih usluga i provođenju aktivnih mjera za zapošljavanje, projekat namjerava da pomogne rad više od 540 preduzeća i stvaranje 180 radnih mjesta.

“UNDP je počastvovan što je izabran za partnera na ovako izazovnom projektu. Radujemo se saradnji sa svim partnerima, od najuspješnijih lokalnih vlasti, entitetskih asocijacija općina i gradova, strukovnih udruženja, institucija vlasti na svim nivoima, razvojnim agencijama i privatnim sektorom, a sve s ciljem poboljšanja kvaliteta života građana Bosne i Hercegovine,” rekla je Zahira Virani, zamjenica rezidentne predstavnice UNDP-a.