Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

IOM

Projekcijom filma “Testament jedom vremenu” obilježen Međunarodni dan ljudskog bratstva

Međunarodni dan ljudskog bratstva 01

Okupljene su pozdravile dr. Ingrid Macdonald, rezidentna koordinatorica Ujedinjenih nacija u Bosni i Hercegovini, Nicola Hardwick, zamjenica ambasadorice Austrije u Bosni i Hercegovini i Laura Lungarotti, šefica Misije IOM-a u Bosni i Hercegovini i sub-regionalna koordinatorica za Zapadni Balkan

Međunarodna organizacija za migracije u Bosni i Hercegovini (IOM BiH), obilježila je Međunarodni dan ljudskog bratstva prikazivanjem dokumentarnog filma “Testament jednom vremenu”. Film prenosi priče ratnih veterana, bivših pripadnika različitih vojski koje su učestvovale u proteklom ratu u BiH , ujedinjenih u želji da svojim svjedočenjima o apsurdu  rata i životu poslije sukoba, doprinesu promicanju dijaloga pomirenja i suočavanja s prošlošću.

Dokumentarni film „Testament jednom vremenu“ važno je upozorenje o tome koliko je lako biti uvučen u nasilni sukob—i podsjetnik na to da je važno kontinuirano raditi na sprečavanju budućeg nasilja. Stoga je prije prikazivanja filma upriličena kratka diskusija veterana sa mladima, tokom koje se raspravljalo o zagovaranju nenasilja, njegovanju međuetničke i međugeneracijske empatije, ali i o trenutačnom društveno – političkom raspoloženju unutar BiH.

Okupljene su pozdravile dr. Ingrid Macdonald, rezidentna koordinatorica Ujedinjenih nacija u Bosni i Hercegovini, Nicola Hardwick, zamjenica ambasadorice Austrije u Bosni i Hercegovini i Laura Lungarotti, šefica Misije IOM-a u Bosni i Hercegovini i sub-regionalna koordinatorica za Zapadni Balkan.

„U svjetlu dnevnopolitičkih i društvenih dešavanja u kojima dominira huškački narativ i sve otvoreniji poziv na sukobe, neophodno je otvoreno razgovarati o prošlosti i onome što nam je ona donijela, sve s ciljem sprečavanja novoga sukoba. Bolna iskustva kroz koja smo kao društvo pošli trebaju nam svima biti opomena i naučena lekcija za budućnost, umjesto da svako spominjanje rata bude s ciljem skupljanja političkih poena i igranja s budućnošću svih nas“, poručili su akteri filma, veterani Mirko Zečević Tadić, Asim Parlić, Spasoje Kulaga i Lučijano Kaluža, čija su svjedočenja u formu dokumentarca pretočili autori Zoran Zoka Ćatić, Mirza Ajnadžić i Slađan Vujić.

„Međunarodni dan ljudskog bratstva je prije svega dan kojim ohrabrujemo promociju međureligijske i interkulturalne tolerancije dijaloga, a  današnja diskusija i film koji prezentujemo su testament takvim naporima. Dio je širih napora Ujedinjenih nacija na dugoročnom stvaranju i njegovanju okruženja koje pogoduje miru i konstruktivnom dijalogu. Današnji dan prepoznaje agente promjena poput veterana koji su s nama, koji prepoznaju snagu raznolikosti i rade na izgradnji mostova unutar i između različitih zajednica. Ovo je možda mali, ali neizmjerno značajan korak prema dekonstrukciji nekih preovladavajućih toksičnih narativa, kroz promicanje nenasilja, dijaloga i iskrene saradnje. Takvi koraci nose univerzalnu poruku da postoji alternativa, i da je mir alternativa“, naglasila je Ingrid Macdonald, rezidentna koordinatorica UN-a u Bosni i Hercegovini, iskazavši punu podršku IOM-u i programu Bosnia and Herzegovina Resilience Initiative (BHRI), zahvaljujući kojem se, o članovima udruge „Pravi požar“, veteranima iz svih bivših zaraćenih strana u BiH, i njihovom mirovnom angažmanu na promicanju ljudskog bratstva i solidarnosti u suzbijanju ekstremizama, pročulo i izvan granica Bosne i Hercegovine.

„Misija IOM-a u Bosni i Hercegovini ostat će posvećena pružanju podrške svima koji rade na promicanju temeljnih ljudskih vrijednosti, dostojanstva i pomirenja. Iskoristit ću ovu priliku da izrazim iskrenu zahvalnost veteranima koji se zalažu za očuvanje mira, pokazujući potpunu posvećenost ideji sprječavanja sukoba u ovoj prekrasnoj zemlji kako buduće generacije to nikada ne doživjele. Pozdravljam vaše neumorne napore da svoje iskustvo podijelite s drugima, a brojka od oko 350 mladih koji su u protekle dvije godine prisustvovali vašim panelima govori nam da imate publiku i da je ona spremna slušati. Kroz naše programe, nastavit ćemo pomagati mladima u promicanju aktivnosti usmjerenih neutraliziranju govora mržnje. Jer, kada upoznate ljude koji su nekada bili na suprotstavljenim stranama, a danas zajedno nastupaju u misiji života – misiji gradnje mira u BiH, ideja ljudskog bratstva je itekako realna, kako na gobalnom, tako i lokalnom planu“, istaknula je šefica Misije IOM-a u BiH Laura Lungrotti u svom obraćanju veteranima i mladim mirotvorcima.

Dokumentarni film “Testament jednom vremenu” nastao je u produkciji Udruženja za kulturnu i medijsku dekontaminaciju, a premijerno je prikazan na Sarajevo Film Festivalu 2020. godine. Proglašen je za najbolji dokumentarni film  11. izdanja festivala „SEE FF Paris-London-Washington“, a uvršten je u selekciju najboljih filmova “Best Documentary Award” organizacije Best Film Awards. Našao se i u polufinalu švedskog Lulea Film Festivala, kao i Stockholm International Film Festivala, a uvršten je i na repertoar APOX Film Festivala u Hrvatskoj.

Film možete pogledati na sljedećem linku.