Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Panevropska unija u BiH

Projekt Europskog centra mira i suradnje u Banjoj Luci dobio snažnu podršku

paneuropskidani (1)

Biskup Komarica, prof. Barišić i Gavran tijekom ovoga posjeta imali su i sastanke s predstavnicima nekoliko institucija i organizacija koje su zainteresirane za ovaj projekt

Banjolučki biskup Franjo Komarica, glavni tajnik Međunarodne paneuropske unije Pavo Barišić i zamjenik glavnog tajnika Međunarodne paneuropske unije Vanja Gavran borave ovoga vikenda u njemačkom gradu Trieru na 47. paneuropskim danima koje je organizirala Njemačka paneuropska unija.

Na ovom skupu okupilo se više od 100 sudionika, a na njemu su o temama vezanima za europsku budućnost između ostalih govorili bivši predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker, predsjednik Međunarodne paneuropske unije Alain Terrenoire, predsjednik Njemačke paneuropske unije Bernd Posselt, zastupnici u Europskom parlamentu Reinhard Bütikofer, Michael Gahler, Charles Goerens i mnogi drugi.

Barišić je u svom govoru posebno predstavio projekt izgradnje Europskog centra mira i suradnje “Marije Zvijezde” u Banja Luci u koji je uključena i Međunarodna paneuropska unija, kao i nekoliko nacionalnih organizacija, uključujući i one u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini.

– Ovaj je projekt istinski europski projekt. Kao što je utemeljitelj trapističkog samostana ‘Marija Zvijezda’ Franz Pfanner donio Europu u taj kraj davne 1869. godine, tako i mi danas želimo obnoviti europski duh na prostorima tog samostana. Vrlo je važno što se u ovaj projekt uključio veliki broj istaknutih članovi iz područja europske politike, civilnog društva, novinarstva, znanosti i duhovnog života, koji su povezani dugogodišnjom suradnjom i susretima s biskupom Komaricom i Banjom Lukom. Tako je pored biskupa Komarice supredsjedatelj centra i bivši predsjednik Savezne Republike Njemačke Christian Wulff – kazao je Barišić.

Naveo je da je hrvatska vlada isto tako dala snažnu podršku projektu, a na sastanku u listopadu s projektom je upoznat i predsjednik Vlade Andrej Plenković.

– Naglasak ovoga centra je na obrazovnim programima koji proučavaju europsku kulturu, povijest, geografiju i višejezičnost kako bi Bosna i Hercegovina bila kopija europske kulture suživota, tolerancije, vjere, mira i suradnje. Misija je privući europske mlade ljude, učitelje i znanstvenike na susrete, izlete, posjete povijesnim i kulturnim znamenitostima, prakticiranje dijaloga i razumijevanja, uspostavljanje kontakata i izgradnju mostova između naroda, zemalja, religija i kultura – rekao je Barišić i dodao kako je jako sretan što je projekt dobio snažnu europsku podršku.

Biskup Komarica, prof. Barišić i Gavran tijekom ovoga posjeta imali su i sastanke s predstavnicima nekoliko institucija i organizacija koje su zainteresirane za ovaj projekt.

U tijeku je priprema dokumentacije za prijavu projekta na europske natječaje. Na jesen će u Strasbourgu biti održan sastanak utemeljitelja centra, a to će biti prilika predstaviti projekt predstavnicima europskih institucija.

Iduće godine u svibnju u Banjoj Luci će biti održana međunarodna konferencija Paneuropske unije na kojoj se očekuje sudjelovanje velikog broja paneuropljana iz cijele Europe koji prepoznaju važnost ovoga projekta, saopćeno je Paneuropske unije u BiH.