Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Projekti rekonstrukcije vodovodne i kanalizacione mreže u Sarajevu

vodovod-sarajevo-1

U proteklih godinu dana KJKP „Vodovod i kanalizacija“ d.o.o. Sarajevo, realizovao je mnoge projekte rekonstrukcije i izgradnje vodovodne i kanalizacione mreže na području Kantona Sarajevo. Većina od njih je završena, a neki su još u fazi realizacije.

Rekonstrukcije su izvršene u slijedećim ulicama: Hekim Oglu Ali Paše, Rajlovačka, Ferhadija, Viteška, Fadila Jahića Španca, Kalemova, Omera Stupca, Avde Jabučice.

Izmiještanje cjevovoda izvršeno je na lokalitetu Općine Novi Grad, zatim projektovanje vodovoda i kanalizacije za Industrijsku zonu Bačići, kod kružnog toka. Izvršeno je polaganje i vezivanje cjevovoda visokog pritiska na lokalitetu VI Transferzale – Buća potok, rekonstrukcija vodovodne cijevi A Transferzale – Aerodromsko naselje – Dobrinja.

Rekonstruisan je i dio cjevovoda na Faletićima, kao i na lokalitetu stadiona „Koševo“. U općini Vogošća – Dreskovača urađena je rekonstrukcija vodovodne cijevi u zoni klizišta, zatim rekonstrukcija vodovodnih instalacija na Baščaršijskom trgu, a u toku su i pripreme za rekonstrukciju Pumpne stanice „Kromolj“.

vodovod-sarajevo

Za navedene projekte, veći dio sredstava izdvajale su Općine a ove godine, dio sredstava izdvojio je i KJKP „ViK“:

“Novina u ovim aktivnostima je, da je KJKP „Vodovod i kanalizacija“ d.o.o. Sarajevo značajno učestvovalo u realizaciji i finansiranju nekih od projekata. Ovi troškovi su značajna sredstva za ovo preduzeće, koje je po prvi put iz svojih vlastitih sredstava izdvojilo za rekonstrukciju vodovodne mreže, što do sada to nije bila praksa, već su se sva sredstva potraživala iz Budžeta Općina”, rekao je Nezir Hadžić, direktor KJKP „Vodovod i kanalizacija“ d.o.o. Sarajevo.

U periodu od 01. maja 2015. godine do 01. maja 2016. godine prijavljeno je 3.289 kvarova na vodovodnoj mreži, a popravljeno je 2.409 kvarova. Od navedenog, registrovano je 212 jalovih iskopa, otvoreno je 659 naloga za opravke kvarova, a za 9 kvarova potrebno je odobrenje za kopanje na cesti.

Uprava KJKP „Vodovod i kanalizacija“ d.o.o. Sarajevo odlučna je da uz maksimalno zalaganje svih uposlenih, u narednom periodu, poveća realizaciju opravke kvarova a sve u cilju poboljšanja vodosnabdijevanja Kantona Sarajevo, kaže se u saopćenju.