Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Projektom “Ritam mira” u Mostaru obilježeno 20 godina mira u BiH

mostar-20-godina133

Međunarodna organizacija World Vision BiH uz podršku Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u našoj zemlji, a u okviru projekta Ritam mira, obilježava 20 godina mira u BiH manifestacijom koja je održana danas u OKC Abrašević u Mostaru.

Projekat „Ritam mira“ promoviše međuetničku interakciju, toleranciju i pomirenje u Bosni i Hercegovini, a implementiran je u radovima/općinama: Olovo i Sokolac, Mostar, Livno i Grahovo, te Goražde i Novo Goražde.

mostar-20-godina1

Osnovni cilj projekta je bio da se u navedenim sredinama, kroz rad sa mladim osobama od 14 do 19 godina, stvore uvjeti za otvoren i iskren dijalog, što je ujedno i preduvjet za razumijevanje među zajednicama koje su imale veoma mali ili nikakav međusobni kontakt od završetka rata.

Sarah Bearup, direktorica organizacije World Vision u Bosni i Hercegovini, povodom završetka projekta je izjavila:“Divno je i inspirativno vidjeti mlade koji su uključeni u ovaj projekat i koji uče jedni od drugih, bez obzira na njihovu etničku, kulturnu ili religijsku pozadinu. Ovaj projekat je otvorio vrlo važan prostor za dijalog među mladima u Bosni i
Hercegovini i omogućio im da vide sličnosti i zajedničke probleme koje trebaju zajednički rješavati. Mladi ljudi su budućnost ove zemlje, i oni mogu i moraju biti ambasadori dobrih promjena i socijalnog jedinstva.”

mostar-20-godina122

Projekat je realiziran u tri faze sa mladim osobama iz navedenih gradova, sa vrlo jasnim ciljevima – istraživanje nivoa međusobnog djelovanja između različitih etničkih grupa, jačanje kapaciteta mladih iz sedam gradova/općina za međuetnički dijalog, razbijanje predrasuda i stereotipa putem zajedničkih radionica, omogućavanje mladima da shvate važnost suživota i slavljenja razlika kroz kreiranje novog društvenog diskursa koji promovira dijalog, te obilježavanje 20 godina mira i otvorene i iskrene komunikacije između i unutar zajednica.

World Vision je međunarodna kršćanska organizacija za pomoć, razvoj i javno zagovaranjeposvećena radu s djecom, njihovim porodicama i zajednicama kako bi se prevazišlo siromaštvo i nepravda. World Vision je prisutan u Bosni i Hercegovini od 1994. godine.