Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

“Proljetni udar na RS”, nema ukidanje imena Republike Srpske…

dukic

Predsjednik Saveza logoraša Republike Srpske Branislav Dukić poručio je da srpski logoraši i srpski narod nikada neće dozvoliti da se ukine naziv Republika Srpska.

“Eventualni pokušaj ukidanja naziva Republike Srpske proizveo bi nesagledive posljedice po mir u BiH i regionu, a odgovornost za to bi morao da snosi Bakir Izetbegović i njegova SDA”, upozorio je Dukić u izjavi Srni.

Dukić smatra da je najava podnošenja nove apelacije Ustavnom sudu BiH za ukidanje naziva Republika Srpska predstavnja “pucanj u prazno”.

“Mislim da za to nema nikakve pravne osnove, jer su Republika Srpska kao entitet i njeno ime potvrđeni i verifikovani Dejtonskim mirovnim sporazumom, kojeg su potpisale najveće sile svijeta i zemlje garanti”, istakao je Dukić.

Vijest da Bakir Izetbegović namjerava da podnese novu apelaciju Ustavnom sudu BiH da ospori naziv Republika Srpska, objavio je “EuroBlic”. No, Izetbegović takvu izjavu u medijima nije dao, niti se oglašavao o toj temi.

Vojno-politički analitičar Gostimir Popović ocijenio je da je “proljećni udar” na Republiku Srpsku već počeo i upozorio da će, kako vrijeme bude odmicalo, taj udar sve više dobijati na intenzitetu.

Prema njegovim riječima, oblici tog udara biće razni, od takozvanih kvazipravnih pritisaka, preko međunarodnih pritisaka, do traženja pogodnih, podobnih lica preko kojih se u okviru Srpske mogu ostvarivati razni ciljevi.

“Ali, svi oni u tome imaju samo jedan problem – Republika Srpska prvi put reaguje na sve to i preduzima odgovarajuće mjere. Već postoji nekoliko elemenata sa kojima bi bilo neophodno da se upozna Savjet bezbjednosti UN, i to najbolje preko predstavnika Rusije u tom tijelu, i staviti do znanja da je RS pod udarom”, rekao je Popović Srni.

On smatra da je neophodno to učiniti da bi se na vrijeme amortizovali ti udari.

“Posebno je značajno u okviru same Republike Srpske da ne bude onih kojih će radi svoje male, lične koristi učestvovati u realizaciji tih raznih udara, jer je potrebno da sada, uostalom kao i uvijek, dođe do punog jedinstva”, naglasio je Popović.

Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske /BORS/ Milomir Savčić smatra neprihvatljivom najavu podnošenja nove apelacije Ustavnom sudu BiH za ukidanje naziva Republika Srpska i ističe da o tome ne može biti nikakvih razgovora, niti pregovara.

“O nekim stvarima se uvijek može razgovarati i tražiti bolja rješenja, ali o nazivu Republike Srpske se apsolutno ne može razgovarati niti pregovarati”, rekao je Savčić Srni.

Savčić je istakao da naziv Republike Srpske ne može biti predmet bilo kakve rasprave, jer se može doći u situaciju da BiH nestane.

“BORS apsolutno ne dovodi u pitanje ime Republike Srpske, niti će dozvoliti bilo kome iz reda srpskog naroda da pregovara po tom pitanju”, zaključio je Savčić.