Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

narodno pozorište sarajevo

Promoviran 71 doktor nauka i umjetnosti Univerziteta u Sarajevu

univerzitet u sarajevu (1)

Rektor Univerziteta u Sarajevu prof. dr. Rifat Škrijelj rekao je u obraćanju doktorantima da su odbranom svojih teza kročili u globalni svijet nauke koji nudi razmjenu i transfer savremenih znanja i vještina, te im poručio da iskoriste svoj potencijal i budu generator promjena u društvu

Svečana promocija 71 doktora nauka i umjetnosti Univerziteta u Sarajevu upriličena je danas u Narodnom pozorištu Sarajevo.

Promovirano je 13 kandidata na čast doktora tehničkih nauka, devet kandidata na čast doktora medicinskih nauka, po pet kandidata na čast doktora sigurnosnih i odgojnih nauka, četiri kandidata na čast doktora poljoprivrednih nauka, po tri kandidata na čast doktora ekonomskih, islamskih, društvenih, historijskih i bioloških nauka, po dva kandidata na čast doktora lingvističkih, pravnih, prehrambeno-tehnoloških, matematičkih i biotehničkih nauka, te po jedan kandidat na čast doktora književnohistorijskih, psiholoških, književnih, pedagoških, komunikoloških, socioloških, farmaceutskih, zdravstvenih, fizičkih i veterinarskih nauka.

Rektor Univerziteta u Sarajevu prof. dr. Rifat Škrijelj rekao je u obraćanju doktorantima da su odbranom svojih teza kročili u globalni svijet nauke koji nudi razmjenu i transfer savremenih znanja i vještina, te im poručio da iskoriste svoj potencijal i budu generator promjena u društvu.

– Svojim mukotrpnim radom i odricanjem vi ste pozvani da budete lideri u svojim naučnim oblastima i da mijenjate svijet nabolje. Stoga nemojte nikada odustati u tom nastojanju, jer istinski naučnik i intelektualac i jeste onaj koji hoće bolje i drugačije od postojećeg – istakao je Škrijelj.

Ministrica nauke, visokog obrazovanja i mladih Melika Husić – Mehmedović naglasila je da je najvažnija obrazovna institucija u BiH danas dobila 71 mladog naučnika, pred kojima su sada dodatni izazovi ozbiljnog bavljenja naučno-istraživačkim radom.

U čast promoviranih doktora nauka danas će u Narodnom pozorištu biti upriličen Gala koncert Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu kojim se završava sezona “Majskih svečanosti” te akademije.