Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /srv/storage/fokus.ba/wp-content/plugins/wordpress-seo-premium/frontend/schema/class-schema-person.php on line 152
BiH

Promovirani mladi oficiri Oružanih snaga BiH

20/12/2016

U Domu Oružanih snaga BiH (OSBiH) danas je održana ceremonija prijema treće klase oficira u profesionalnu vojnu službu u OSBiH.

U tu službu danas je primljen 31 kandidat, od toga tri žene, koji su uspješno završili obuku u okviru projekta „Osnovna oficirska obuka“.

Ministrica odbrane BiH Marina Pendeš im je čestitala i poželjela da budu najbolji predstavnici Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH i najbolji predstavnici „domovine nam BiH“.

– Prisegom koju ćete položiti postajete dio elite OSBiH. Postajete budući zapovjednici naših postrojbi, naši vojni lideri za ovo, a i buduća desetljeća – rekla je u obraćanju ministrica odbrane BiH.

Ona je izuzetno ponosna što danas u stroju mladih časnika se nalaze i tri “dame”.

To dovoljno govori, rekla je Pendeš, o istinskoj opredijeljenosti MO i OSBiH da se pruže iste mogućnosti svima da se jave na “naše natječaje bez straha da će biti po bilo kojoj osnovi diskriminirani”.

– Uvjerena sam da ćete vašim umom i zalaganjem ispuniti sve zadaće koje će se pred vas postaviti i obavljati ih profesionalno, savjesno i odgovorno – rekla je.

Ponovila je opredjeljenje BiH za punopravno članstvo u NATO-u koje predstavlja garanciju za mir i stabilnost ne samo u BiH nego i cjelokupnom regionu.

Ministrica odbrane BiH je zahvalila Ambasadi Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske i Uredu vojnog izaslanika UK-a na pomoći OSBiH.

Čestitajući mladim oficirima OSBiH načelnik Zajedničkog štaba OSBiH generalpukovnik Anto Jeleč istakao je da podmlađivanje oficirskog i podoficirskog kadra predstavlja bitan segment u dostizanju NATO-standarda.

Naveo je da su pripadnici treće klase u profesionalnu vojnu službu primljeni iz civilstva nakon raspisivanja i provođenja konkursa te najavio da će ta metoda prijema mladih lidera u OSBiH biti nastavljena.

Za najboljeg polaznika treće klase mladih oficira OSBiH proglašen je Senahid Petak.

– Iza nas je 11 mjeseci obuke i uložili smo ogroman trud da bismo danas bili ovdje. Od prvog dana obuke shvatili smo kolika je čast biti oficir OSBiH. Od danas naša uloga se mijenja, ona postaje veća i odgovornija. Od danas smo na usluzi državi BiH i njenim građanima. Sve što budemo radili radit ćemo časno, pošteno i odgovorno – rekao je Petak uime treće klase mladih oficira OSBiH.

Današnjoj ceremoniji prisustvovali su zvaničnici Ambasade Ujedinjenog Kraljevstva (UK) u BiH, predstavnici bh. vlasti, dužnosnici NATO-štaba Sarajevo i EUFOR-a, kao i članovi vojno-diplomatskog kora, rodbina i prijatelji pripadnika treće klase.

Metod prijema kandidata iz civilstva u oficirski kor počeo je u sklopu projekta, realiziranog uz podršku vlade UK-a, odnosno Ambasade Velike Britanije u BiH – Ureda vojnog atašea i u suradnji s NATO-štabom Sarajevo i Komandom EUFOR-a.

Komentari