Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Policijska akademija

Promovisana 14. generacija polaznika obuke za sudskog policajca

sudska policija333

U potpunosti sam siguran da će obučeni sudski policajci 14. generacije dati još veći doprinos i napredak u njenom radu – istakao je Novković

Promocija 14. generacije polaznika obuke za sudskog policajca upriličena je danas u Policijskoj akademiji Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova u Sarajevu.

Svečanost tim povodom organizirala je Sudska policija Federacije BiH uz podršku Policijske akademije FMUP-a, a prisustvovali su predstavnici pravosudnih institucija u BiH, međunarodnih organizacija, policijskih agencija i drugi.

Tu generaciju čine 24 polaznika koja su u proteklom periodu primljena putem javnog konkursa radi rasporeda u čin „sudski policajac“ u organizacione jedinice Sudske policije Federacije BiH. Prvi dio obuke u trajanju od tri mjeseca završili su na Policijskoj akademiji FMUP-a.

Čestitke budućim sudskim policajcima u svojim obraćanjima uputili su predsjednik Vrhovnog suda Federacije BiH Milorad Novković, direktor ICITAP programa za BiH Laddie Hancock, šefa Ureda Vijeća Evrope u BiH Drahoslav Štefanek, glavni zapovjednik Sudske policije Federacije BiH Dženad Grošo, te v.d. direktora Policijske akademije FMUP-a Nusret Beširević.

– Posebnu čast izražavam prema Policijskoj akademiji FMUP-a što je obučila policajce 14. generacije koji ulaze u redove Sudske policije gdje će obavljati vrlo delikatne, složene i odgovorne poslove. Sasvim sam siguran da su svojim znanjem, strukom i obukom u potpunosti osposobljeni da to čine – naveo je Novković.

Napomenuo je da se model sudske policije, kao institucije koja je ustavnim odredbama ustrojena u okvirima sudske vlasti, pokazao djelotvoran, potreban i u mnogo čemu doprinosi bezbjednijem i efikasnijem radu pravosudnih institucija u Federaciji BiH.

– U potpunosti sam siguran da će obučeni sudski policajci 14. generacije dati još veći doprinos i napredak u njenom radu – istakao je Novković.

Glavni zapovjednik Sudske policije Federacije BiH Dženad Grošo polaznicima je čestitao uspješan završetak prvog dijela obuke, te poželio sreću u nastavku praktične obuke i budućem radu.

– Sudska policija FBiH je institucija koja ima zadatak da pravosudnim institucijama, odnosno sudijama i tužiteljima stvori potreban sigurnosni ambijent u radu što je zasigurno jedan od važnijih preduvjeta da pravosuđe bude nezavisno, efikasno i da drugima može garantirati ono što se od njega očekuje, a to je vladavina prava – kazao je Grošo.

Direktor ICITAP programa za BiH Laddie Hancock i šef Ureda Vijeća Evrope u BiH Drahoslav Štefanek uz čestitke polaznicima na postignutim rezultatima izrazili su uvjerenje da će svojim profesionalnim radom, odnosno obavljajući ovaj težak i odgovoran posao, uspjeti odgovoriti svim izazovima.