Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Promovisani diplomanti i magistranti Univerziteta u Sarajevu

diplomanti magistranti univerzitet sarajevo3

Svečana promocija i dodjela diploma za 6.369 diplomanata i magistranata Univerziteta u Sarajevu upriličena je danas u Sarajevu u dvorani Zetra.

U prvom ciklusu studija, 25 diplomanata je odlikovano Zlatnom značkom, najvišim priznanjem Univerziteta u Sarajevu, Srebrenom značkom odlikovano je 69 diplomanata, a Povelju Univerziteta u Sarajevu dobilo je pet diplomanata.

Najbolji studenti prvog ciklusa studija s prosjekom 10 su Mirza Pašić (Mašinski fakultet), Sead Delalić (Prirodno-matematički fakultet) i Harun Hindija (Prirodno-matematički fakultet).

diplomanti magistranti univerzitet sarajevo5

Među studentima drugog ciklusa studija je i 59 najboljih – 15 magistranata odlikovano je Zlatnom značkom, 40 Srebrenom i četiri studenata dobili su Povelju Univerziteta u Sarajevu.

Najbolji studenti drugog ciklusa studija u 2015. su Alija Bevrnja s prosjekom 10 s Mašinskog fakulteta i Belma Turković s prosjekom 9,96 s Elektrotehničkog fakulteta.

diplomanti magistranti univerzitet sarajevo

Rektor Univerziteta u Sarajevu Muharem Avdispahić čestitao je diplomantima i magistrantima uspješno okončane studije na najstarijem i najprestižnijem univerzitetu u BiH i pozvao ih da budu slobodni ljudi slobodne zajednice državljana Bosne i Hercegovine, ističući da je slobodna država ona koja je sposobna djelovati po vlastitoj volji, slijedeći ciljeve koje je sama odabrala.

Naglasio je da je doprinos izgradnji i očuvanju takve države i takvog društva, te svjesno služenje općem dobru, temeljni preduvjet naše slobode kao individua, bez kojeg se naše pojedinačne slobode lako pokažu iluzornim.

– Jedno od određujućih značenja koruptivnosti odnosi se na sklonost ka zanemarivanju općeg dobra čim se to dobro sa svojim zahtjevima nađe na putu ostvarenja onog što nam se u tom času čini našim neposrednim interesom. Korupcija je nesposobnost ili nevoljkost da se shvati da naša sloboda i ostvarenje naših svrha zavisi od naše spremnosti da u svom djelovanju poštujemo zahtjeve općeg dobra – poručio je Avdispahić.

Diplomantima i magistrantima čestitao je i predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić kazavši da sada kada su stekli znanje i zvanje imaju odgovornost i obavezu da učestvuju u oblikovanju bh. društva i kreiranju budućnosti BiH.

Rekao je da se nada da će oni svoj rad i budućnost vezati za Bosnu i Hercegovinu, ističući da se ona nalazi u procesu evropskih integracija koji je snažno dinamiziran, kao i svi drugi procesi koji trebaju omogućiti prosperitetan i održiv ekonomski, društveni i politički razvoj BiH.

diplomanti magistranti univerzitet sarajevo6

Zvizdić je istakao da su svi vitalni ekonomski pokazatelji BiH u porastu i da će ova godina biti okončana s najmanje 10.000 novouposlenih, te da će naredne godine, ako taj trend bude održan, broj biti udvostručen i da će i oni naći svoje mjesto unutar tih tendencija.

Generalni direktor BH Telecoma Mirsad Zaimović izjavio je da je ta kompanija, kao sponzor ove manifestacije, udlučila da najboljim studentima omugući obavljanje pripvravničkog staža, jer najuspješnija kompanija u BiH treba najbolje studente te da će tu praksu nastaviti i na drugim državnim univerzitetima u BiH.

diplomanti magistranti univerzitet sarajevo1

diplomanti magistranti univerzitet sarajevo2

diplomanti magistranti univerzitet sarajevo4

diplomanti magistranti univerzitet sarajevo7

diplomanti magistranti univerzitet sarajevo5

diplomanti magistranti univerzitet sarajevo9

diplomanti magistranti univerzitet sarajevo8