Srebrenica

Pronađeni nekompletni posmrtni ostaci jedne osobe nastradale 1995.

ekshumacija343354

Istovremeno, na području Skelana kod Srebrenice, u toku je ekshumacija odnosno potraga za masovnom grobnicom za koju se sumnja da bi mogla kriti posmrtne ostatke 20 žrtava iz Skelana i okolnih mjesta

Nekompletni posmrtni ostaci jedne žrtve proteklog rata pronađeni su danas prilikom asanacije terena na lokalitetu Glibovi u mjestu Bučinovići, općina Srebrenica.

Prema informacijama Instituta za nestale osobe (INO) BiH, pretpostavlja se da se radi o žrtvi bošnjačke nacionalnosti koja je na tom lokalitetu nastradala 1995. godine.

Pronađeni posmrtni ostaci su prebačeni u Komemorativni centar u Tuzli radi kriminalističko – tehničke i sudsko-medicinske obrade te izuzimanja koštane srži za DNK analizu, uz pomoć koje će se utvrditi identitet žrtve.

– Istovremeno, na području Skelana kod Srebrenice, u toku je ekshumacija odnosno potraga za masovnom grobnicom za koju se sumnja da bi mogla kriti posmrtne ostatke 20 žrtava iz Skelana i okolnih mjesta, koji su nestali na tom području 1992. godine – navodi INO BiH.

Svim aktivnostima rukovodi Tužilaštvo BiH, a po naredbi Suda BiH.