Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ekshumacija kod Ilijaša

Pronađeni nekompletni posmrtni ostaci jedne osobe

ekshumacija ilijaš
Foto: Tužilaštvo BiH
Ilustracija

U saopćenju se navodi da je ova lokacija izuzetno složeno područje za pretraživanje, te se prekopavanje terena vrši detaljno

Na području općine Ilijaš provodi se ekshumacija pod nadzorom Tužilaštva BiH.

Istražilac Posebnog odjela za ratne zločine nalazi se na lokaciji Lješevo u općini Ilijaš, gdje po nalogu postupajućeg tužioca koordinira rad ovlaštenih osoba koja učestvuju u procesu ekshumacije posmrtnih ostataka.

Na navedenom lokalitetu, pronađeni su nekompletni posmrtni ostaci jedne osobe, a pretpostavlja se da pripadaju žrtvi bošnjačke nacionalnosti nestaloj 1992. godine na području općine Ilijaš – saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

ekshumacija ilijaš
Foto: Tužilaštvo BiH

U saopćenju se navodi da je ova lokacija izuzetno složeno područje za pretraživanje, te se prekopavanje terena vrši detaljno.

Nakon ekshumacije posmrtni ostaci će biti upućeni u dalju sudsko-medicinsku obradu i utvrđivanje identiteta žrtve putem DNK analize.

Na ekshumaciji su prisutni ljekar-patolog sudske medicine, predstavnici Instituta za nestala lica (INO) BiH, Međunarodne komisije za nestala osobe, potrebni radnici, a lokaciju osiguravaju policijski službenici MUP-a KS.

Ekshumacija na ovom lokalitetu će biti nastavljena i u narednom periodu.