hnk

Propali pregovori, izgledan generalni štrajk zdravstvenih radnika

protest zdravstveni radnici
Foto: Tomislav Glamuzina/ Fena

Dodao je kako se nada da će Vlada HNK-a konačno shvatiti ozbiljnost situacije i da neće dopustiti kolaps zdravstva u Hercegovačko-neretvanskom kantonu

Na današnjem sastanku svih organizacija sindikata radnika u zdravstvu u Hercegovačko-neretvanskom kantonu (HNK) donesena je odluka kako su svi pregovori u vezi potpisivanja novog kolektivnog ugovora s Vladom HNK-a propali te da će se za dvadesetak dana stupiti u generalni štrajk.

Predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenika SKB-a Mostar Ivica Anić ustvrdio je kako Vlada HNK-a nije zdravstvenim radnicima dostavila nikakvu ponudu te da su stečeni zakonski uvjeti za generalni štrajk.

– Mi smo ispunili sve zakonske okvire u smislu da smo poslali inicijativu za pregovore, poslali zahtjev za mirovno vijeće, ponudili smo Vladi HNK-a i treću opciju, a to je mirovno pregovaranje na koje se nisu odazvali. Naš pravni tim je, također, uputio dvije urgencije da se sastanu s nama, ali Vlada HNK-a ni na njih nije odgovorila te smo time steklu uvjete za generalni štrajk – rekao je Anić u razgovoru za Fenu.

Dodao je kako je na današnjem sastanku, na kojem su sudjelovali predstavnici svih zdravstvenih ustanova u HNK-u, donijeta jednoglasna odluka o stupanju u generalni štrajk.

– Najavit ćemo tačan datum štrajka, ali prije toga moramo s poslodavcima potpisati sporazum o poslovima koji se ne mogu prekidati radi štrajka, kao što su jedinice intenzivnog liječenja, hitna služba i ostalo. Deset dana ranije mora se najaviti generalni štrajk, a kada sve to odradimo, to je sveukupno onda za nekih dvadesetak dana – izjavio je Anić.

Zdravstveni radnici od Vlade HNK-a traže povećanje plaće od dva puta po 15 posto.

– Zakonski propisana satnica u Federaciji je 2,31 KM, a u HNK-u ona iznosi 2,30 KM. U Sarajevskom kantonu se pregovara za 3,40 KM, a već su potpisali i kolektivni ugovor. Sve to govori u kakvoj se teškoj situaciji nalaze zdravstveni radnici u HNK-u – poručio je Anić.

Kako kaže, Vlada HNK-a je izračunala da je potrebno 55 miliona KM za dvije godine kako bi se udovoljilo zahtjevima zdravstvenih radnika.

– Jako je bitna stavka da od tih 55 miliona nekih 17 do 20 posto bit će vraćeno samoj Vladi kroz poreze – kazao je Anić.

Dodao je kako se nada da će Vlada HNK-a konačno shvatiti ozbiljnost situacije i da neće dopustiti kolaps zdravstva u Hercegovačko-neretvanskom kantonu.