BiH

birn bih

Propalo obilježavanje Orbanovog rođendana u Prijedoru, niko nije došao

31/05/2022
Foto: Trg u Prijedoru/N1

Kako pokazuju scene sa trga snimljene nekoliko minuta poslije dogovorenog termina "proslave", niko se nije pojavio

Na pojedinim prijedorskim stanovima danas su, u znak sjećanja na 31. maj 1992. godine, istaknute bijele plahte, javila je reporterka BIRN-a BiH.

Danas se u ovom bosanskohercegovačkom gradu obilježava Dan bijelih traka, sjećanje na 3.176 ubijenih Prijedorčana.

Za razliku od prethodnih godina, MUP RS zabranio je mirnu šetnju, ali su organizatori pozvali na mirno okupljanje koje je dozvoljeno.

Iz policije su kazali kako su za danas najavljena još dva skupa, između ostalog, proslava rođendana premijera Mađarske Viktora Orbana i vlasnika „Pinka“ Željka Mitrovića, ali i pet godina od inauguracije Aleksandra Vučića.

Međutim, kako pokazuju scene sa trga snimljene nekoliko minuta poslije dogovorenog termina “proslave”, niko se nije pojavio.

Skup povodom Dana bijelih traka najavljen je za 12 sati.

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović osudio je odluku vlasti da se zabrani mirna šetnja povodom sjećanja na ubijene Prijedorčane.

“Prijedor je jedno od mjesta na kojem su počinjeni neki od najvećih zločina u BiH u periodu od 1992. do 1995. godine. Masovna ubistva, silovanja, premlaćivanja i držanje u nehumanim uvjetima u logorima Omarska, Keraterm i Trnopolje zločini su koji su uznemirili savjest čovječanstva”, podsjetio je Džaferović.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.