Propao pokušaj dogovora pozicije i opozicije u RS-u

aleksandra_pandurevic04

Komisija za izradu sporazuma o međusobnim odnosima političkih subjekata u Republici Srpskoj više ne postoji, bar što se tiče opozicije, izjavila je danas Aleksandra Pandurević, predstavnica SDS-a u ovoj komisiji, javlja Anadolu Agency (AA).

“Na prvoj sjednici komisije smo drugoj strani rekli da očekujemo dogovor do sutrašnjeg dana. Druga strana ne želi da razgovara. Komisije više nema”, izjavila je Pandurević.

Ona je sa kolegama iz Saveza za promjene, Pericom Bundalom koji predstavlja PDP i Vojislavom Gligićem, koji je imanovan u komisiju kao predstavnik NDP-a održala konferenciju za novinare u Narodnoj skupštini RS-a.

Istakli su da se komisija nije sastala 14 dana, da su predstavnici stranaka koje čine opoziciju u Narodnoj skupštini RS-a svoj prijedlog sporazuma dostavili, ali da predstavnici vladajuće koalicije nisu predložili ništa.

“Besmisleno je dalje čekati očito je da s druge strane ne postoji volja. Savez za promjene je prepoznao probleme i ponudili smo drugoj strani da zajedno rješimo probleme”, rekla je Pandurević.

Bundalo je istakao da je očigledno da stranke vladajuće koalicije ne žele sporazum nego žele “anarhiju i haos u Narodnoj skupštini RS-a”.

“Ponovi se krši ne samo Poslovnik i Zakon o budžetskom sistemo nego i Ustav RS-a”, kazao je Bundalo.

Najavili su da će poslanici opozicije razmotriti na koji način će učestvovati u posebnoj sjednici skupštine zakazanoj za sutra, a da je njihov ključni zahtjev da se poštuje poslovnik i da se ključni dokumenti kao što je prijedlog budžeta RS-a i program ekonomskih reformi RS-a koji bi trebalo da budu razmatrani sutra po hitnom postupku vrate u redovnu proceduru.

Vojislav Gligić kaže da nije bio optimista kada je u pitanju rad kmisije, ali da i sada misli da je bilo potrebno pokušati napraviti sporazum.

“Mislim da je komisija završila sa radom, besmisleno je nastavljati na ovaj način i u ovom sazivu”, rekao je Gligić i dodao da se dogovor treba postići između predsjednika Narodne skupštine RS-a i lidera parlamentarnih stranaka u RS-u.