Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Propao pokušaj odgode primjene Zakona o suzbijanju korupcije u FBiH

parlament fbih dom naroda (1)

Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH sa 40 glasova “za“, tri suzdržana i 27 protiv nije usvojio predložene izmjene Zakona o suzbijanju korupcije i organiziranog kriminala u FBiH, kojima se predlagalo odgađanje njegove primjene do 1. novembra.

Predsjednik Kluba HDZBiH – HNS-a Jozo Bagarić zahtijevao je pojedinačno glasanje nakon kojeg je također utvrđen nedovoljan broj glasova za usvajanje navedenog zakonskog rješenja (47 “za“, jedan suzdržan i 25 protiv).

Tokom rasprave predsjednik Kluba SDA Ismet Osmanović istakao je da će poslanici tog kluba podržati zakon uz napomenu da “ovo bude zadnji put Vladi FBiH da odgađa primjenu Zakona“.

– Ne možemo donijeti Zakon i tri godine ga prolongirati – dodao je Osmanović.

Odgađanje primjene Zakona nisu podržali poslanici klubova SDP-a BiH i Demokratske fronte.

– Poslanici ne dajte šansu kriminalcima, koji pljačkaju ovu državu 20 godina – rekao je poslanik Kluba Demokratske fronte Dževad Adžem.

Poslanik Kluba SDP-a Damir Mašić izrazio je mišljenje da se “svjesno opstruira primjena Zakona“, čime je predviđen početak rada posebnih odjela Tužilaštva i Vrhovnog suda FBiH.

– Ovo je četvrti put da Parlament FBiH raspravlja o primjeni navedenog Zakona te je vrijeme da zaživi u Federaciji BiH – zaključio je poslanik Kluba SDA Mensud Borović.