Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Propao sastanak u Mostaru: SDA, SBB i HDZ podijeljeni oko prisustva DF-a i SDP-a

sda-sbb-mostar

Predstavnici HDZ-a BiH, SDA i SBB-a održali su u petak u Mostaru sastanak na kojem je dogovoren nastavak pregovora, no isključivo koalicijskih partnera na državnoj razini, što znači bez predstavnika SDP-a i DF-a i Koordinacije srpskih organizacija u Mostaru

Predsjednik mostarskoga GO HDZ-a BiH Damir Džeba kazao je Feni kako predstavnici SDA i SBB-a najprije žele sastanak, odnosno dogovor, koalicijskih partnera, pa tek onda jedan širi sastanak.

S druge, pak, strane, HDZ BiH je sukladno dogovoru na posljednjem sastanku koji je organizirala Koordinacija srpskih organizacija u Mostaru želio okupiti stranke koje su imale prijedloge u parlamentarnoj proceduri, uz predstavnike Koordinacije, no predstavnici SDA i SBB nisu prihvatili tu inicijativu.

„Odbili su širi sastanak, kazavši kako žele razgovarati samo s koalicijskim partnerima na razini države te da ne žele u ovoj fazi pregovora razgovarati sa SDP-om i DF-om”, naglasio je Džeba.

Dodao je kako prijedlog HNS-a, koji je upućen u parlamentarnu proceduru, osigurava provedbu izbora u Gradu Mostaru, odnosno dosljedno implementira odluku Ustavnoga suda FBiH, poštuje Ustav Federacije, te se oslanja na odredbe Izbornoga zakona BiH. Isto tako, rješava diskriminaciju i neustavnost izbornog procesa kojeg je utvrdio i Ustavni sud BiH.

„SDA ne prihvaća da razgovaramo samo o implementaciji odluke Ustavnog suda i izmjeni Izbornog zakona, već traži paket koji se veže za organizaciju i ustroj grada Mostara, što u ovoj fazi pregovora opterećuje postizanje konsenzusa i naš zajednički cilj, a to je da u ovoj godini imamo izbore u Mostaru“, naglasio je Džeba.

Podsjećamo, HDZ BiH pokušao je dogovoriti širi sastanak na kojem bi sudjelovali predstavnici HNS-a, SBB-a, SDA-a, DF-a, SDP-a i predstavnici Koordinacije, no to su jutros odbili predstavnici SBB-a SDA.