Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /srv/storage/fokus.ba/wp-content/plugins/wordpress-seo-premium/frontend/schema/class-schema-person.php on line 152
BiH

Prošla je 101 godina od Sarajevskog atentata

28/06/2015

Dvadeset osmog juna 1914. godine Gavrilo Princip izvršio je atentat na austrougarskog prestolonasljednika Franza Ferdinanda i taj događaj u Sarajevu označen je kao varnica za izbijanje Prvog svjetskog rata.

Tog dana sa Franzom Ferdinandom u Sarajevo je došla i njegova trudna supruga Sofija. Otvorenim automobilom trebali su proći gradom, Obalom, pored Gradske vijećnice, obići austrougarske trupe i Zemaljski muzej.

Svečana atmosfera na ulicama nije davala utisak za bilo kakav ružan incident.

[quote_box_right]Na tom mjestu nalazi se most Latinska ćuprija, a iako se nekada zvao Principov, ponovo je vraćeno staro ime. U Muzeju Sarajeva mogu se naći brojni dokumenti i slike iz tog perioda, a često se može vidjeti i replika automobila kojim su se vozili Ferdinand i Sofija[/quote_box_right]

Međutim, u masi koja je čekala Ferdinanda i Sofiju bili su i članovi organizacije Mlada Bosna, koju je kontrolirala tajna srpska teroristička organizacija Crna ruka, s Dragutinom Dimitrijevićem Apisom na čelu.

Prvi pokušaj atentata bilo je bacanje bombe na automobil od strane Nedeljka Čabrinovića, člana organizacije Mlada Bosna. No, bomba je izbačena iz automobila i eksplodirala je među gomilom ljudi od kojih je desetak ranjeno.

Kolona je nastavila put. Ali ovaj put, drugi član Mlade Bosne Gavrilo Princip poteže će pištolj i puca u automobil kojim se vozio prestolonasljednik.

Prvim pucnjem pogodio je Ferdinanda, a drugim Sofiju.

Na tom mjestu nalazi se most Latinska ćuprija, a iako se nekada zvao Principov, ponovo je vraćeno staro ime. U Muzeju Sarajeva mogu se naći brojni dokumenti i slike iz tog perioda, a često se može vidjeti i replika automobila kojim su se vozili Ferdinand i Sofija.

Upravo večeras, u Beogradu će biti otkriven spomenik Gavrilu Principu, na uglu Nemanjine i Sarajevske ulice.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.