Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Prošla je 101 godina od Sarajevskog atentata

BiH

atentat

Dvadeset osmog juna 1914. godine Gavrilo Princip izvršio je atentat na austrougarskog prestolonasljednika Franza Ferdinanda i taj događaj u Sarajevu označen je kao varnica za izbijanje Prvog svjetskog rata.

Tog dana sa Franzom Ferdinandom u Sarajevo je došla i njegova trudna supruga Sofija. Otvorenim automobilom trebali su proći gradom, Obalom, pored Gradske vijećnice, obići austrougarske trupe i Zemaljski muzej.

Svečana atmosfera na ulicama nije davala utisak za bilo kakav ružan incident.

[quote_box_right]Na tom mjestu nalazi se most Latinska ćuprija, a iako se nekada zvao Principov, ponovo je vraćeno staro ime. U Muzeju Sarajeva mogu se naći brojni dokumenti i slike iz tog perioda, a često se može vidjeti i replika automobila kojim su se vozili Ferdinand i Sofija[/quote_box_right]

Međutim, u masi koja je čekala Ferdinanda i Sofiju bili su i članovi organizacije Mlada Bosna, koju je kontrolirala tajna srpska teroristička organizacija Crna ruka, s Dragutinom Dimitrijevićem Apisom na čelu.

Prvi pokušaj atentata bilo je bacanje bombe na automobil od strane Nedeljka Čabrinovića, člana organizacije Mlada Bosna. No, bomba je izbačena iz automobila i eksplodirala je među gomilom ljudi od kojih je desetak ranjeno.

Kolona je nastavila put. Ali ovaj put, drugi član Mlade Bosne Gavrilo Princip poteže će pištolj i puca u automobil kojim se vozio prestolonasljednik.

Prvim pucnjem pogodio je Ferdinanda, a drugim Sofiju.

Na tom mjestu nalazi se most Latinska ćuprija, a iako se nekada zvao Principov, ponovo je vraćeno staro ime. U Muzeju Sarajeva mogu se naći brojni dokumenti i slike iz tog perioda, a često se može vidjeti i replika automobila kojim su se vozili Ferdinand i Sofija.

Upravo večeras, u Beogradu će biti otkriven spomenik Gavrilu Principu, na uglu Nemanjine i Sarajevske ulice.