Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Prošlo je 20 godina od Dejtona, ali godine nisu izbrisale tragove rata (FOTO)

BiH

Dvije decenije nakon Dejtonskog sporazuma

Godine nisu izbrisale tragove rata u Bosni i Hercegovini, koji su i dvadeset godina od potpisivanja Dejtonskog sporazuma vidljivi na zgradama, ulicama, parkovima, ponajviše u glavnom gradu te zemlje, Sarajevu.

Fotoreporter Anadolu Agency (AA) zabilježio je kadrove iz Sarajeva i nekih drugih bosanskohercegovačkih gradova, koji nose ratne tragove i danas, tačno 20 godina od potpisivanja Dejtonskog sporazuma. Tragovi na fasadama zgrada i “sarajevske ruže”, mjesta eksplozija topovskih projektila i danas privlače pažnju posjetilaca Sarajeva.

Opći okvirni sporazum za mir u Bosni i Hercegovini poznatiji kao Dejtonski mirovni sporazum potpisan je na današnji dan 1995. godine u Parizu čime je okončan četverogodišnji rat u BiH.

Dejtonski mirovni sporazum potpisali su predstavnici tri strane u BiH i predsjednici Bosne i Hercegovine Alija Izetbegović, Srbije Slobodan Milošević i Hrvatske Franjo Tuđman uz prisustvo svjetskih sila, prije tačno 20. godina, 14. decembra u pariskoj palači Elysee.

“Ovo nije pravedan mir, ali je pravedniji od nastavka rata. U ovakvoj situaciji kao što jeste, i ovakvom svijetu kakav je, bolji mir i nije mogao biti postignut”, kazao je Alija Izetbegović nakon ceremonije potpisivanja Dejtonskog sporazuma u Parizu.

Prethodno je Dejtonski sporazum 21. novembra 1995. godine parafiran u Wright-Patterson bazi kod Daytona, u američkoj državi Ohio.

Ovaj sporazum rezultat je diplomatske inicijative američke vlade koju je otpočeo tadašnji glavni američki posrednik Richard Holbrooke u vrijeme kampanje tadašnjeg predsjednika Billa Clintona.

Ostaće zapamćena izjava Richarda Holbruka, tvorca Dejtonskog sporazuma: “Da nije bilo Alije Izetbegovića, danas ne bi bilo ni Bosne i Hercegovine“.

Dejtonskim sporazumom, koji je značio kraj rata u BiH koji je počeo 1992. godine, zemlja je formirana na način da je čine dva konstitutivna entiteta – Republika Srpska i Federacija BiH. Prema Dejtonu, Federaciji BiH pripalo je 51, a Republici Srpskoj 49 posto. Formiran je i Brčko distrikt kao posebna teritorijalna jedinica.