Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /srv/storage/fokus.ba/wp-content/plugins/wordpress-seo-premium/frontend/schema/class-schema-person.php on line 152
BiH

Prošlo je 22 godine od izgradnje sarajevskog “tunela spasa”

31/07/2015

Prošlo je 22 godine od izgradnje tunela ispod Međunarodnog aerodroma Sarajevo, simbola otpora u ratnoj historiji Bosne i Hercegovine, jedinog izlaza i ulaza u Sarajevo glavni grad BiH, koji je preživio najdužu opsadu u novijoj evropskoj historiji.

Tunel, koji su tada zvali objekat “D-B”, građen je u najvećoj tajnosti, ali vrlo brzo za njega su saznali građani, međunarodna zajednica, novinari i neprijatelji. Tunel ispod sarajevskog aerodroma za građane Sarajeva predstavljao je doslovno život jer su kroz tunel stizali hrana i druge potrepštine.

Polaganjem cvijeća na spomen obilježju Spomeničkog kompleksa i otvaranjem izložbe “Welcome to Sarajevo” danas je obilježena ova značajna 22. godišnjica od prokopavanja i puštanja u funkciju ratnog tunela.

Izložbu koja govori o drugačijem vidu otpora s duhovnog i kulturološkog aspekta postavili su Fond memorijala u saradnji s Muzejom književnosti i pozorišne umjetnosti Bosne i Hercegovine.

Kako je Feni kazala kustosica Spomeničkog kompleksa “Tunel D-B” Dina Memić politički, vojni i kulturološki značaj tunela i danas se istražuje, a njegov najveći značaj ogleda se u tome što je kroz tunel vršeno snabdijevanje grada koji je bio opkoljen 1.425 dana.

– Tu je i neizostavni psihološki efekat koji je tunel imao na cjelokupno stanovništvo koje se nalazilo u opkoljenom Sarajevu. Kroz tunel je prolazilo sve što je dolazilo u Sarajevo. Bio je potpuno opremljen tračnicama i vagonima za prijevoz tereta kao i cjevovodom za naftu, kablovima za električnu energiju i telefonskim kablom – pojasnila je.

Njime se prenosilo sve od ratnog materijala, medicinskog, sanitetskog do svakodnevnih potrepština građana, a kroz njega dnevno je prolazilo i do 4.000 ljudi.

Nekada je prolazak tih 800 metara dugog tunela trajao 20-ak minuta, a nekada i po više sati.

Već samim prokopavanjem tunel je postao značajan faktor u odbrani Sarajeva, ali i Bosne i Hercegovine jer se putem tunela omogućeno da pripadnici Armije BiH formiraju vanjski obruč odbrane što do tada nije bilo moguće.

Prošle godine Spomenički kompleks obišlo je više od 90.000 posjetilaca iz svih krajeva svijeta, što ga čini jednom od najposjećenijih kulturno-historijskih destinacija u BiH.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.