Pobijeno 20 ljudi

Prošlo je 26 godina od zločina Štrpcima, ali pravde još nema

Stanica_Strpci3

Porodice žrtava 26 godina čekaju na sudsku pravdu, kao i na priznanje statusa obitelji civilnih žrtava rata

Danas se navršava 26 godina od zločina u Štrpcima, kada su pripadnici Vojske Republike Srpske na željezničkoj postaji u Štrpcima, iz vlaka koji je prometovao na relaciji Beograd-Bar, izveli i ubili 20 putnika, civila nesrpske nacionalnosti.

Porodice žrtava 26 godina čekaju na sudsku pravdu, kao i na priznanje statusa obitelji civilnih žrtava rata.

Žrtve ovog zločina bili su Esad Kapetanović, Ilijaz Ličin, Fehim Bakija, Šećo Softić, Rifat Husović, Halil Zupčević, Senad DJečević, Jusuf Rastoder, Ismet Babačić, Tomo Buzov, Adem Alomerović, Muhedin Hanić, Safet Preljević, Džafer Topuzović, Rasim Ćorić, Fikret Memović, Fevzija Zeković, Nijazim Kajević, Zvjezdan Zuličić i jedna nepoznata osoba.

Tijelo Halila Zupčevića pronađeno je krajem 2009. godine na obali jezera Perućac, a posmrtni ostaci Rasima Ćorića, Jusufa Rastodera i Ilijaza Ličine nađeni su u istom jezeru 2010. godine, dok se za ostalim žrtvama i dalje traga.

Za ovaj zločin do sada su pravomoćno osuđeni Nebojša Ranisavljević i Mićo Jovičić.

Ranisavljević je pred Višim sudom u Bijelom Polju 2003. godine osuđen na kaznu zatvora u trajanju od 15 godina, a Jovičić, protiv kojeg je vođen postupak pred Sudom BiH, priznao je krivnju i osuđen je na kaznu zatvora od pet godina. Za zločin u Štrpcima pred Sudom BiH u toku je suđenje desetorici optuženih.

U povodu 26. godišnjice zločina u Štrpcima, iz Bošnjačkog vijeća u Crnoj Gori poručuju da se posljedice zlodjela koja su, tokom zlokobnih ratova, počinjena nad nevinim bošnjačkim žrtvama mogu ublažiti jedino pokretanjem i utvrđivanjem sudskih istina, te kažnjavanjem nalogodavaca i počinitelja.

Rodbina žrtava i građani, danas će u Bijelom Polju položiti cvijeće kod spomen obilježja žrtvama. “Dužni smo učinit makar mali javni znak pažnje prema žrtvama i ukazati da stradale, ali ni zločine i zločince, nikada ne možemo i nećemo zaboraviti”, navodi u priopćenju Forum Bošnjaka Crne Gore, javlja RTCG.