BiH

KS

Prostor Instituta za istraživanje zločina preuređuje se za rad izolatorija

20/03/2020

Cilj je što spremnije odgovoriti na eventualnu pojavu obolijevanja od koronavirusa u Kantonu Sarajevo i prevenirati širenje ove zarazne bolesti, istaknuto je na sastanku

Prostor Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava u krugu Opće bolnice “Prim. dr Abdulah Nakaš”u naredna dva dana bit će izmješten i preuređen za potrebe rada Izolatorija sa jedinicom za respiratornu potporu.

U Vladi KS je, tim povodom, danas održan sastanak sa predstavnicma Instituta i Univerziteta u Sarajevu.

Dogovoreno je da se paralelno sa iseljenjem Instituta započne adaptacija i prilagodba prostora, kako bi se što prije osigurali i stavili u funkciju dodatni kapaciteti za ovaj oblik bolničkog zbrinjavanja, u slučaju potrebe.

Cilj je što spremnije odgovoriti na eventualnu pojavu obolijevanja od koronavirusa u Kantonu Sarajevo i prevenirati širenje ove zarazne bolesti, istaknuto je na sastanku.

Premijer KS Mario Nenadić naglasio je da je Vlada KS insistirala na efikasnosti cijelog postupka, uz obavezu da se s posebnom pažnjom postupa sa važnom arhivskom građom Instituta prilikom njenog izmještanja.

Pitanje trajnog rješenja za smještaj Instituta i arhivske građe riješit će ministarstvao za obrazovanje, nauku i mlade i prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša, UNSA i Institut, saopćeno je iz Kantona Sarajevo.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.