Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Protesti u KS

Prosvjetni radnici izlaze na ulice: “Krećemo u borbu za istinske reforme”

Sindikat osnovnog obrazovanja i odgoja
Foto: Fena

Tražit će i da se smanji težina đačkih torbi, da se reduciraju nastavni sadržaji, da se planovi i programi revidiraju…

Članovi Sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja Kantona Sarajevo 14. februara u 12 sati izlaze na proteste. Okupit će se na Baščaršiji i krenuti prema Vladi KS.

Na konferenciji za medije danas su izvijestili da su 29. januara održani pregovori između Vlade Kantona Sarajevo i predstavnika tog sindikata ali da nije realiziran nijedan od 12 zahtjeva definisanih Odlukom o organizaciji i realizaciji štrajka upozorenja od 16. januara ove godine.

Zadovoljni su odzivom štrajka upozorenja u predškolskim i ustanovama osnovnog odgoja i obrazovanja na području KS. Imali su podršku roditelja djece, te kolega iz drugih sindikata.

Predsjednik tog Sindikata Saudin Sivro je poručio da ne odustaju od svojih 12 jasno definiranih zahtjeva, stoga su odlučili izaći na ulice 14. februara.

Na protestima očekuju podršku roditelja, građana, te prosvjetnih radnika iz drugih kantona, i općenito cijele BiH, ali i regiona. Tražit će i da se smanji težina đačkih torbi, da se reduciraju nastavni sadržaji, da se planovi i programi revidiraju…

-Naša borba nije borba samo za platu, samo za procente, samo za koeficijente. Naša borba je prije svega borba za naše dostojanstvo, za bolje obrazovanje, za stvarne, istinske reforme – poručio je Sivro.

Kazao je kako će i dalje pregovarati oko kolektivnog ugovora. Daju prostora Vladi da neke zahtjeve ispuni i tokom godine, ali je izrazio sumnju u dobar ishod pregovora jer, kako kaže, Vlada KS neće ispuniti zahtjeve, kao što je zahtjev da se prekine sa administrativnim reformama i pređe na stvarne reforme.

Nastavnik Osnovne škole “Hasan Kaimija” Nedim Salčin je potvrdio da učitelji i nastavnici ‘sagorijevaju’ na poslu zbog obimne administracije, a tzv. reforma im je otežala posvećenost djeci.

-Želimo društvo dobre djece. Danas su naša djeca toliko izložena naprednim tehnologijama, udaljeni su jedni od drugih. Sve što se dešava u društvu dolazi po naplatu u osnovnoj školi. Bojim se da ukoliko društvo ne bude vodilo računa o odgajatelju, nastavniku, onda to neće biti dobro za društvo – poručio je Salčin.