Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Prosvjetari najavljuju štrajk i bojkot rada ako se ne povećaju plaće

sp-19-10-2016-1

Skupština povjereništva SSOOiO FBiH – Kantonalni odbor SSOOiO Kantona Sarajevo, sindikalne organizacije koja okuplja oko 3.100 prosvjetnih radnika u Kantonu Sarajevo, održala je sjednicu u Domu sindikata u Sarajevu.

Na sjednici je pokazano apsolutno jedinstvo i odlučnost, ne samo da zadržimo postojeća prava prosvjetnih radnika, nego da se ista u narednom periodu i poboljšaju za +10%.

Skupština je također zaključila da će, ukoliko Vlada Kantona Sarajevo do 15.11.2016. godine ne bude donijela odluku o povećanju plaća radnicima u predškolskom i osnovnom obrazovanju, a na osnovu koje će sa Sindikatom potpisati Kolektivni ugovor za djelatnost predškolskog i osnovnog obrazovanja ili Sporazum o plaćama i naknadama za 2017. godinu, analizirati situaciju i donijeti zaključke o daljim sindikalnim aktivnostima.

To uključuje januarske proteste upozorenja, februarski štrajk upozorenja, bojkot rada i u konačnici zahtjev za smjenama nadležnih a zatim martovski generalni štrajk ili proteste.

Dakle, prvi smo podržali i dalje ćemo podržavati reformske procese i aktivnosti Vlade Kantona Sarajevo u okviru započete racionalizacije, pod uvjetom da se od 01.01.2017. godine za 10% poboljša ekonomsko-socijalni status radnika.

Kada je u pitanju prijedloga Zakona o osnovnom odgoju i obrazovanju Kantona Sarajevo koji će se uskoro naći pred zastupnicima Skupštine Kantona Sarajevo zaključeno je da se od resornog ministarstva i Vlade Kantona Sarajevo zahtjeva ukidanje „vječitih“ direktora, odnosno da mandati direktora škola budu ograničeni na dva uzastopna mandata u istoj školi i da se u tom slučaju čuva radno mjesto direktora škole, da se uvrsti član Zakona o mreži škola i upisnim područjima, da se kaznene odredbe povećaju na iznos od 1000,00 do 5000,00 KM, da u školskim odborima, u skladu sa Okvirnim zakonom, postoji ravnomjerna zastupljenost svih struktura i da se obavezno uvrste odredbe o zabrani političkog djelovanja direktora škola.

Skupština povjereništva SSOOiO FBiH – Kantonalni odbor SSOOiO Kantona Sarajevo od ministra za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo, Elvira Kazazovića, traži da najkasnije do 31.12.2016. godine potpiše i u Službenim novinama objavi novi Pravilnik sa kriterijima za prijem radnika u radni odnos u predškolskim ustanovama, osnovnim i srednjim školama kao javnim ustanovama na području Kantona Sarajevo.

Doprinos u konstruktivnoj raspravi u cilju donošenja kvalitetnih zaključaka dali su i Selvedin Šatorović, predsjednik SSOOiO FBiH i dopredsjednik SSS BiH, te kolege iz našeg bratskog sindikata – SSVOONK BiH, Đevad Hadžić i Faruk Bešlić.

Elmedin Konaković, premijer Kantona Sarajevo, odazvao se našem pozivu da prisustvuje sjednici Skupštine i od njega očekujemo da sve rečeno bude i ispoštovano, te da još jedanput potvrdi epitet jednog od najboljih i najkonstruktivnijih premijera u Bosni i Hercegovini, od koga bi oni sa viših nivoa vlasti mogli mnogo naučiti, kaže se u saopćenju.