Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

brčko distrikt

Prosvjetni radnici održali jednosatni štrajk upozorenja, objavili zahtjeve

l_178ef34ca95c6aad742db8882a459136

Radnici u prosvjeti traže da se u komisijama kod izrade zakona o platama, zakona o obrazovanju i pedagoškim standardima obavezno uključe i predstavnci brčanskog sindikata, kao i da se hitno formira komisija za izradu opšteg kolektivnog ugovora u Brčko distriktu

U svim osnovnim, srednjim školama i vrtićima u Brčko distriktu danas je u prijepodnevnoj smjeni organizovan jednosatni štrajk upozorenja zaposlenih.

Odluku o stupanju u štrajk donio je Sindikat integrisanog obrazovanja Brčko distrikta zbog, kako su naveli, sve težeg ekonomsko-socijalnog položaja zaposlenika te s ciljem zaštite radnika i ostvarivanja ekonomskih i socijalnih prava i interesa.

Predsjednik tog sindikata Mensur Mujkanović rekao je da je njihov osnovni zahtjev povećanje plate svim zaposlenim u prosvjeti u iznosu od 250 KM, isplata novčane pomoći u visini jedne prosječne plate u Brčko dsitriktu, vraćanje regresa, kao i povećanje i uvođenje naknada za topli obrok i prevoz.

Radnici u prosvjeti traže da se u komisijama kod izrade zakona o platama, zakona o obrazovanju i pedagoškim standardima obavezno uključe i predstavnci brčanskog sindikata, kao i da se hitno formira komisija za izradu opšteg kolektivnog ugovora u Brčko distriktu.

Mujkanović ističe da se današnjim štrajkom upozorenja neće narušiti nastavni proces i da će u svim osnovnim i srednjim školama teći nesmetano.

Predsjednik Sindikata Brčko distrikta Igor Babić najavio je za sljedeću sedmicu i štrajkove upozorenja radnika zaposlenih u JP “Komunalno Brčko“, JP “Luka“ Brčko i Javnom registru Brčkog distrikta.

Navodi da je više od 70 posto zaposlenih u brčanskom obrazovanju izašlo jutros i iskazalo svoje nezadovoljstvo.