Na svjetski dan učitelja

Prosvjetni radnici u USK-u za sutra najavili protestnu šetnju

prosvjetni radnici USK (1)

Protestna šetnja predstavnika i članova sindikata obrazovanja USK najavljena je za sutra u Bihaću

Predstavnici i članovi sindikata predškolskog, osnovnog, srednjeg i visokog obrazovanja Unsko-sanskog kantona (USK) najavili su kako će Peti oktobar – Svjetski dan učitelja obilježiti protestnom šetnjom u Bihaću, te na taj način još jednom javno izraziti nezadovoljstvo trenutnom situacijom u obrazovanju, odnosno marginaliziranim položajem i poražavajućim tretmanom prosvjetnih radnika.

-Još jednom ćemo tražiti donošenje pedagoških standarda po mjeri učenika. Da konkretiziram, prema trenutnim standardima, učenici predmetne nastave su prisiljeni slušati i po 28 predmeta u jednoj sedmici. Na primjer, učenici šestog i sedmog razreda jedne škole, ukoliko ih je 26, odmah se ide na spajanje. Sve područne škole s manje od 10 učenika se zatvaraju i to se pravda uštedom sredstava, a evo vidimo da u drugom entitetu područne škole funkcioniraju i sa tri učenika. Mislim da mi onda s razlogom pitamo treba li štediti na obrazovanju i djeci, odnosno jesu li to pedagoški standardi po mjeri učenika, na što se naša kantonalna vlada obavezala ugovorom o prekidu posljednjeg štrajka – rekla je predsjednica Sindikata predškolskog i osnovnog obrazovanja USK Zehra Hadžić.

Ponovo je naglašeno nezadovoljstvo i odlukom kantonalne vlade o povećanju ličnih primanja svih drugih budžetskih korisnika i skupštinskih zastupnika usvojenom u maju ove godine, a koja se prema riječima predstavnika sindikata obrazovanja ne odnosi samo na prosvjetne radnike.

-Odluka o izmjeni vrijednosti boda se ne odnosi samo na nas – prosvjetne radnike. Znači pandemijske okolnosti su otežale uslove rada svim drugim budžetskim korisnicima, osim prosvjetnih radnika. Mi tražimo i da se naša plata poveća u skladu s tom Odlukom, odnosno izjednačavanje statusa, ili poništavanje same odluke. Spomenut ću da je plata prosvjetnog radnika u USK jednaka iznosu prosječne plate u Federaciji BiH, te da svaki pripravnik u organu uprave ima veći lični dohodak od bilo kojeg nastavnika – riječi su članice Kantonalnog odbora Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja Majde Ružnić – Kruško.

Prilikom sutrašnje protestne šetnje apostrofirat će se i problemi sa, kako je rečeno, neadekvatnim Pravilnikom o prijemu u radni odnos, zatim neodgovarajući način kvalificiranja, kao i zbrinjavanje tehnološkog viška, gotovo nikakva materijalno – tehnička podrška za rad u uslovima pandemije koronavirusa i ostali problemi prosvjetnih radnika u ovom dijelu Bosne i Hercegovine.

Protestna šetnja predstavnika i članova sindikata obrazovanja USK najavljena je za sutra u Bihaću, u periodu od 13 do 14 sati, uz poštivanje svih epidemioloških mjera.