Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

mirno okupljanje

Protest državnih policijskih službenika: Vratite nam dostojanstvo! (FOTO)

policija-protesti

Kada je riječ o zahtjevima državnih policajaca (SIPA, DKPT i GP), ne traži se nikakvo povećanje plata

Policijski službenici državnih agencija DKPT-a, SIPA-e i GP okupili su se ispred zgrade Vijeća ministara BiH. Poštujući epidemiološke mjere policajci imaju zahtjeve koje traže da ispuni Vijeće ministara.

Kada je riječ o zahtjevima državnih policajaca (SIPA, DKPT i GP), ne traži se nikakvo povećanje plata, nego vraćanje osnovice plaće koju su imali ranije, jer pripadnici policijskih agencija na državnom nivou imaju najmanje plaće u državi?

Dakle, manje plaće nego li njihove kolege u Federaciji RS-u i kantonima. Zato je jako važno da javnost shvati da se ne radi ni o kakvoj rastrošnosti već egzistencijalnom pitanju.

Veća osnovica za 4,5% ništa ne znači članovima Predsjedništva, ministrima u Vijeću ministara, poslanicima koji primaju mjesečno od 4.000 do 7.000 KM i ne znaju kako je živjeti i raditi za 665,00 KM, kako je odvraćati migrante po cijeli dan za 890,00 KM, hapsiti počinioce najtežih krivičnih djela, još ti pri tome nedostaje svaki treći kolega jer nema sredstava u Budžetu da se zaposli.

ZAHTJEVI SINDIKTA

Osnovica za obračun plate za ovu godinu u iznosu 498,10 KM (raniji zahtjev sindikata je bio 535 KM te iznos od 498,10 smatraju kompromisnim rješenjem s obzirom na trenutnu situaciju sa pandemijom koronavirusa);

Objava usvojenog Pravilnika o uniformi u roku od sedam dana (najkasnije do 25. marta ove godine);

Izrada i upućivanje u parlamentarnu proceduru novog Zakona o policijskim službenicima Bosne i Hercegovine kojim će biti riješena statusna pitanja policijskih službenika u pogledu osiguranja od posljedica nesretnog slučaja, sistematskih ljekarskih pregleda, identična prava na penzionisanje sa svim ostalim policijskim službenicima na nižim nivoima vlasti u roku od dva mjeseca, najkasnije do 1. juna ove godine;

Izdvajanje uposlenih u policijskim organima iz Zakona o platama i naknadama u institucijama Bosne i Hercegovine i izrada novog Prijedloga Zakona o platama uposlenih u policijskim organima Bosne i Hercegovine u roku od pola godine, najkasnije do 1. oktobra ove godine i

Imenovanje radnog tijela za socijalni dijalog s reprezentativnim sindikatom – Savezom sindikata policijskih organa u Bosni i Hercegovini, te imenovanje radne grupe za kolektivno pregovaranje s ciljem zaključenja kolektivnog ugovora.