Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Protest Bošnjaka i Srba u Srebrenici u znak podrške Durakoviću i Miloševiću (FOTO)

BiH

protesti u srebrenici (2)

Ispred zgrade Opštine u Srebrenici danas se okupilo oko 200 građana kako bi izrazili nezadovoljstvo zbog prošlosedmične smjene direktora Doma zdravlja Nenada Miloševića i načelnika Ćamila Durakovića pozvali da povuče ostavku.

Mirnim protestom željeli su poručiti da je politika koju vode SNSD i SDA neprihvatljiva te da ovaj grad urušavaju oni koji u njemu ne žive.

protesti u srebrenici (1)

Građani su danas tražili hitnu sjednicu Skupštine opštine Srebrenica na kojoj će van snage biti stavljena odluka o smjeni direktora Doma zdravlja Nenada Miloševića. Oni su pored toga tražili i smjenu potpredsjednika Skupštine Hamdije Fejzića.

Zahtjeve građana iznio je Hajrudin Hasanović, nezaposleni diplomirani pedagog.

“Okupili smo se da pružimo podršku Ćamilu Durakoviću i Nenadu Miloševiću. Od zahtjeva nećemo odustati, ako ih ne prihvati Skupština protesti će se nastaviti. Blokiraćemo sve javne ustanove i institucije, uključujući i Dom zdravlja, primaće se samo hitni slučajevi”, rekao je Hasanović.

protesti u srebrenici (3)

Među okupljenim građanima danas su bili i Srbi i Bošnjaci, među kojima i majke Srebrenice. Svojim prisustvom željeli su poručiti sa ovog skupa da Srebrenica želi da živi.

“Mi nećemo odustati, istrajaćemo u ove, odluka se mora promjeniti. Nadam se da će proraditi savjest odbornika koji su glasali za smjenu direktora Doma zdravlja”, poručila je Hajra Ćatić, predsjednica Udruženja “Žene Srebrenice“.

Nenad Milošević, zahvalio se okupljenim građanima na podršci i najavio da će istrajati u svojoj borbi protiv “loše politike koju vodi SNSD i koji je kriv za dug Doma zdravlja u iznosu od 1,2 miliona“.

protesti u srebrenici (5)

“Ovo nije podrška samo meni i načelniku nego životu u Srebrenici. Naprijed možemo ići samo ako imamo ljude koji žive u Srebrenici, a ne oni koji novac i kapital nose van ovog grada”, rekao je Milošević.

Da je odluka o smjeni direktora donijeta van svih propisa, potvrdio je danas i načelnik Duraković. Svojom ostavkom želio je poručiti političarima da oni koji građane dijele u etničke grupe nemaju njegovu podršku.

protesti u srebrenici (7)

Nakon razgovora sa predsjednikom SO Srebrenica, Ćamil Duraković se obratio prisutnima, te najavio da će sutra biti održan hitni Kolegij na kom će biti poznat i datum vanredne sjednice koju traže građani.

“Ne može Dom zdravlja pripadati jednoj stranci, oni mogu dati stručni kadar, ali to vrijeđa moju inteligenciju, učiniću sve da takvi ljudi ne vode ovu opštinu, rekao je Duraković.