Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Protest gradonačelniku Bihaća zbog verbalnog napada na novinarku FTV-a

emdzad gaijasevic

Upravni odbor Udruženja BH novinari i Linija za pomoć novinarima uputili su danas najoštriji protest gradonačelniku Bihaća Emdžadu Galijaševiću zbog upada u prostorije Informativno – tehničkog centra Bihać i verbalnog napada na novinarku – dopisnicu Federalne televizije (FTV) Aidu Štilić.

Naime, Galijašević je jutros prije 9.00 sati upao u prostorije ITC Bihać, vidno nezadovoljan i ljut zbog načina na koji je Štilić izvjestila o izgradnji mini-hidrocentrala na rijeci Uni, o čemu je jučer donesena odgovarajuća odluka na sjednici Općinskog vijeća Bihaća.

[pull_quote_right]Upravni odbor BH novinara zahtijeva od Galijaševića i Saračevića da sa puno više odgovornosti i profesionalnosti pristupaju novinarima[/pull_quote_right]

Upad Galijaševića u ITC Bihać predstavlja grubi atak na slobodu izražavanja i pravo novinara na siguran, slobodan i dostojanstven rad, kao i slobodno izvještavanje o temama od značaja za javnost bez uplitanja javne vlasti i ograničavanja prava novinara.

Primitivni upad u dopisništvo FTV-a, verbalne prijetnje novinarki i najava kako će gradonačelnik “poduzeti mjere”, svjedoče o demonstriranju sile i nepoštivanju temeljnih demokratskih vrijednosti. Ovaj čin je ujedno direktno političko uplitanje u rad medija i gušenja slobode izražavanja u bihaćkoj regiji.

Nedopustivo je da Galijašević, kao neki razbojnik, upada u redakciju jednog medija te da lično nezadovoljstvo izvještajima rješava verbalnim obračunom i zastrašivanjem novinarke, umjesto da koristi dopuštena i legitimna sredstva, odnosno da pošalje demati ili pismo glavnom uredniku.

Podsjećamo, prije dvije sedmice istim optužujućim rječnikom i prijetnjama prema dopisnicima FTV i BHT “istakao” se premijer Unsko – sanskog kantona (USK) Izudin Saračević, koji je novinare javnih servisa i njihove izvještaje naveo kao direktnu prijetnju ekonomskom razvoju privrede USK.

Upravni odbor BH novinara podsjeća Galijaševića i Saračevića kako je zadaća novinara da na slobodan, kritičan i objektivan način izvještavaju javnost o događajima od značaja za obične građane, i da pri tome posebno analiziraju i stavljaju pred “sud javnosti” postupke javnih vlasti.

U takvim postupanjima novinare štite Evropska konvencija o ljudskim pravima i temljenim slobodama, Deklaracija Vijeća Evrope o slobodi političke debate u medijima, kao i brojni drugi međunarodni i bosanskohercegovački dokumenti i zakoni.

Zbog toga, Upravni odbor BH novinara zahtijeva od Galijaševića i Saračevića da sa puno više odgovornosti i profesionalnosti pristupaju novinarima, poštujući njihov dignitet, prava i temeljne novinarske slobode.

Ukoliko nastave s političkim pritiscima i verbalnim prijetnjama, Udruga BH novinari i Linija za pomoć novinarima zatražit će od pravosudnih organa BiH i međunarodnih organizacija posebne mjere zaštite slobode izražavanja i prava svih novinara u USK, saopćeno je iz Upravnog odbora Udruženja BH novinari.