Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sarajevo

Protest ispred OHR-a: “Sklonite Dodika i ukinite primanja onima koji ne dolaze na posao”

protesti ohr (1) AA

Oni u najavi današnjih protesta ističu da je ovo način građana da pitaju visokog predstavnika “zašto ne radi svoj posao i ne zaštititi ustavnopravni poredak u BiH”

U Sarajevu su ispred zgrade OHR-a počeli protesti povodom aktuelne političke situacije u BiH. Proteste je organizovala neformalna grupa građana.

Oni u najavi današnjih protesta ističu da je ovo način građana da pitaju visokog predstavnika “zašto ne radi svoj posao i ne zaštititi ustavnopravni poredak u BiH”.

– Atmosfera u državi nije dobra. Začuđuje da ljudi to mirno posmatraju i još više začuđuje da imamo toliki broj stranaka u BiH a koje ne reagiraju. Zahtijevamo od Schmidta i međunarodne zajednice da pod hitno maknu sa mjesta člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, da Bakir Izetbegović i Dragan Čović prekinu pregovore sa Dodikom, kazali su organizatori protesta Sejda Čavčić i Suad Đozić.

Naglasili su kako od Christiana Schmidta zahtijevaju da odlučno djeluje u koordinaciji sa Sjedinjenim Američkim Državama i Evropskom unijom, a povodom rješavanja krize u BiH koju je izazvao bojkot državnih institucija i najava povlačenja državnih nadležnosti u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

– Visoki predstavnik mora preuzetiodgovornost i dužnosti koje ima po svome mandatu, te da koristi sve mehanizme OHR-a u svrhu rješavanja trenutne i budućih kriza, uključujući bonske ovlasti i zabrane djelovanja političkih aktera u BiH. Pozivamo roditelje, studente, radnike, penzionere, intelektualce, sve građane Sarajeva i BiH da izađu na proteste, da zahtijevaju hitnu reakciju OHR-a i visokog predstavnika u svrhu očuvanja mira, društva, zbog naše budućnosti i očuvanja evropske civilizacije i sigurnosti, naveli su.

– Ukinite primanja svima koji ne dolaze na posao u državne institucije, Ustav (država) BiH i Njemačke se jednako moraju poštovati.

Na današnjim protestima je strogo zabranjeno bilo kakvo isticanje političkih simbola, a okupljenim građanima se pridružio i Miro Lazović, nekadašnji predsjednik Skupštine RBiH od 1992. do 1995. godine koji je kazao da građani žele poslati jasnu poruku da je dosta ove situacije.