Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

nehumani uslovi

Protest migranata tokom posjete Cikotića: “Evropska unijo, pomozi nam” (FOTO)

migranti protest (1)

Učesnici današnjeg sastanka poručili su kako migranti ostaju na ovoj lokaciji, iako je nehumana i neuvjetna, ali da će u što kraćem roku osposobiti ovaj kamp, odnosno postaviti dodatne šatore, podove, dovesti vodu i struju

Nakon što su bh. zvaničnici zajedno s predstavnicima vlasti iz USK, međunarodne zajednice i organizacija obišli šatore koje su vojnici Oružanih snaga postavili, napustili su kamp Lipa. Migranti su ih ispratili galamom i uzvicima “EU pomozi nam”.

Učesnici današnjeg sastanka poručili su kako migranti ostaju na ovoj lokaciji, iako je nehumana i neuvjetna, ali da će u što kraćem roku osposobiti ovaj kamp, odnosno postaviti dodatne šatore, podove, dovesti vodu i struju.

Poručili su i građanima Bihaća kako ne trebaju čuvati Biru jer ona nije opcija za smještaj migranata.

Stanovnici ovog kampa negoduju jer ne žele ostati ovdje. Okruženi su blatom, vlagom, bez struje i vode, pothlađeni su, te štrajkuju glađu treći dan.

Detaljiniji zaključci analize situacije dat će i predstavnici međunarodnih organizacija koji su ranije apelovali da migranti ne mogu boraviti u ovako nehumanim uvjetima.