Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Deponija Uborak

Protest Mostaraca: Potrovat će i ovo malo naroda što je ostalo

uborak-protesti333

Smeće se mora odlagati, mora doći na određeno mjesto, ali da je to po evropskim standardima i da je namješteno kako treba

“Ovo je katastrofa za našu poljoprivredu, bašte i djecu. Potrovat će i ovo malo naroda što je ostalo”, rekao je Bećir Demirović, koji kako kaže ima kuću iza deponije Uborak u Mostaru, ispred koje se danas održava protest građana, piše Bljesak.

“Mi ovdje imamo svoje bašte, kako nam je razumije samo onaj koji je blizu deponije. To je katastrofa za našu poljoprivredu, bašte i djecu. Mi stari manje-više; mi smo se naživjeli ali mladi… Ne treba se čuditi što mlade odlaze. Po nekim pitanjima imaju i pravo”, kaže ovaj prosvjednik.

Dodaje kako mu je sumnjivo što oko pet sati ujutro čuje mašine kako rade na deponiji.

”Izađem ujutro oko pet sati na balkon, neka mašina ravna i huče, a radno vrijeme im je od sedam sati. To su sumnjive stvari! Šta se tu dovlači i trpa u noći to ‘živi đavo ne zna’, znaju samo oni što trpaju i spremaju taj otpad”, rekao je Demirović, dodajući kako ovo sve govori da javnost sazna što se radi i da se nešto poduzme.

”Ja pričam svima da javnost zna i da se nešto poduzme. Potrovat će i ovo jadno naroda što je ostalo. Smeće se mora odlagati, mora doći na određeno mjesto, ali da je to po evropskim standardima i da je namješteno kako treba”, poručio je.

Inače, za sada se na protestu okupilo više od stotinjak građana.

Zdravko Sesar stanovnik naselja Potoci, kaže da Uborak pamti kao dijete, te da tu ranije nije bilo niti jednog papirića, a da su kao djeca pili vodu iz Uborka i jeli kupine koje su tu rasle.

”Sva voda iz smeća i otpad idu u vode, to ode u Neretvu i mi to pijemo. Evo sve bolesti koje donosi zrak i vjetar; od smrada i otrova s deponije, ali najgore je što se pije voda. Ljekar u našoj ambulanti mi je rekao da su bolesti strašne, od raka pa nadalje, rade se ispitivanja i kaže najveći uzrok bolesti je ‘pitka voda’. To je katastrofa”, kazao je Sesar.

Ističe kako bi ovaj problem trebalo dignuti na veću razinu, na razinu države BiH, pa i Hrvatske, jer i u susjednoj državi piju zatrovanu vodu.

”Ovo bi se trebalo potpuno zatvoriti i posaditi neku šumu. Jer što je učinjeno učinjeno je, ali od danas pa nadalje ovo treba promijeniti. Mi kao građani ne možemo puno, osim prosvjeda, ali država mora naći rješenje, jer ovo je katastrofa”, poručio je Sesar.

U zahtjevima koje su demonstranti uputili nadležnima, između ostalog, traži se zaustavljanje daljnjeg dovoza smeća i kancerogenog mulja s pročistača, hitna sanacija cjelokupnog područja deponije, te ostavka direktora deponije.