BiH

Vitez

Protest radnika “Vitezita”: Plata nema, prijeti ekološka katastrofa

10/05/2019

Radnici su poručili da je proizvodnja stopirana nekoliko mjeseci te da plaće nisu dobili od novembra prošle godine, a upozorili su i na potencijalnu ekološku opasnost

Kako bi ukazali na probleme s kojima se suočavaju, prvenstveno neisplaćene plaće, skupina radnika Poslovnog sistema “Vitezit” prostovala je danas ispred zgrade Općine Vitez.

Radnici su poručili da je proizvodnja stopirana nekoliko mjeseci te da plaće nisu dobili od novembra prošle godine, a upozorili su i na potencijalnu ekološku opasnost.

Rukovoditeljica Službe za kontrolu kvaliteta Vlatka Mlakić kazala je novinarima kako se u jednom pogonu nalazi velike količine otpadnih kiselina, te kiseline koja sadrži nitroglicerin, te da će, ako se radnici povuku, te hemikalije ostati bez nadzora.

– Radi se o nuspodruktima proizvodnje koji se čuvaju u cisternama koje su stare i korodirale, pa može doći do oštećenja i izlijevanja, što može predstavljati veliku opasnost za ljude i okoliš – upozorila je Mlakić.

Radnicima se danas obratio načelnik općine Vitez Tomislav Bošnjak Matić, poručivši da općina nema nadležnost nad tvornicom s obzirom na to da je većinski vlasnik Vlada Federacije BiH.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.