mostar

Protest uposlenika Doma zdravlja: Nismo dobili nikakvu novčanu pomoć

l_261133513b531c48784c481150c5feb1

– Mi smo za vrijeme korone radili, imali smo dežure, a nikada nismo dobili ništa osim plaće. Smatram da smo zaslužili dobiti novčanu pomoć – naglasila je Šanje

Nismo dobili nikakvu novčanu pomoć i mislim da to nismo zaslužili – kazala je u četvrtak Marija Šanje, predsjednica Sindikata uposlenika Doma zdravlja 2020 Mostar koji je organizirao protestni skup u krugu Doma zdravlja zbog neisplaćene novčane pomoći radnicima.

Dodala je kako bi 1.080 maraka pomoći mnogo značilo uposlenicima zbog visoke inflacije i pada životnog standarda te sve lošijeg materijalnog položaja članova ovog sindikata.

– Mi smo za vrijeme korone radili, imali smo dežure, a nikada nismo dobili ništa osim plate. Smatram da smo zaslužili dobiti novčanu pomoć – naglasila je Šanje.

Predsjednik Sindikata zdravstvenih radnika HNK Dalibor Vuković podvukao je kako je ovo sumorna i prava slika zdravstvenog sustava u Federaciji BiH.

– Radnici su izašli ovdje da upozore da niko od direktora, upravnih vijeća, ministara u Vladi niti premijera nije došao da ih podrži i niko se nije oglasio u povodu naših zahtjeva. Rekli su da nismo bili na pravoj adresi. Evo, ovo je prava adresa na kojoj se treba isplatiti pomoć zdravstvenim radnicima kako bismo ublažili efekte inflacije, pada životnog standarda i pomogli našim obiteljima da prežive – ustvrdio je Vuković.

Napominje kako su uvijek prvi na crtama obrane kada su sve nedaće našeg društva prisutne, posebno pandemijske.

– Naše živote smo izlagali rizicima. Nezadovoljni radnici znače propast ovoga sustava i društva. Pozivamo poslodavce i direktore da odmah reagiraju, da iz sredstava koje imaju radnicima isplate pomoć kako bi svoje dužnosti obavljali zadovoljni po pravilima struke i nauke. Želimo da svi zajedno donesu odluku koja je u interesu zdravstvenih radnika u županiji, u bolnicama, domovima zdravlja, Zavodu za javno zdravstvo i cijeloj mreži zdravstvenih ustanova. Novca ima, puni su proračuni – rekao je on.

Na  skupu ispred Doma zdravlja Mostar kolege je podržao i Nezavisni sindikat zaposlenika SKB-a Mostar čiji se predsjednik Ivica Anić osvrnuo na Vladu HNK podsjetivši kako su novac dali zdravstvenim ustanovama, a ne zdravstvenim radnicima.

– Iz Vlade HNK su nam rekli da smo na krivoj adresi, a u isto vrijeme su novac dali školstvu, policiji, svim ustanovama. Preko medija pozivaju upravne odbore da uplate novac zdravstvenim radnicima. Menadžmenti će potrošiti taj novac, reći će da im je potreba, da su u minusu zadnjih dvadeset godina. Radnici nisu dobili ni regrese, ni božićnice. Dok sve ustanove imaju i trinaeste plaće, ovi ljudi nemaju ništa. Prava adresa su poslodavci, ali i Vlada HNK – zaključio je on.