Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Protest upozorenja Samostalnog sindikata radnika u BHRT-u

BiH

bhrt-ftv-sivi-dom

Samostalni sindikat radnika u BHRT-u danas će u zgradi RTV Doma u 12.05 sati održati protest upozorenja povodom loše finansijske situacije u kojoj se nalaze, uz direktan prijenos na BHT1.

– Protest upozorenja organizujemo zbog katastrofalne finansijske situacije u kojoj se BHRT nalazi zbog čega je ugrožena egzistencija svih radnika i njihovih porodica (upitna isplata plaća radnika, doprinosi se redovno ne uplaćuju, loši uslovi rada, zastarjela oprema). Zbog svega toga Samostalni sindikat radnika u BHRT-u zahtjeva hitno rješavanje stabilnog finansiranja BHRT-a u roku od 60 dana – naveli su u saopćenju.

Ističu da je protestu upozorenja podršku dao veliki broj sindikata i nevladinih organizacija od kojih će neki i učestvovati u protestu.

Također, Samostalni sindikat radnika u BHRT-u traži ulazak državnih i entitetskih organa revizije u sva tri javna emitera, da bi se utvrdilo činjenično stanje i kaznili krivci za milionske dugove javnih RTV servisa, bez obzira na to o kome se radi, saopćeno je iz tog sindikata.

Podsjećaju da je Samostalni sindikat radnika u BHRT-u reprezentativni sindikat u BHRT-u, potvrđen odlukom Vijeća ministara od 1. augusta 2016. godine i da broji više od 500 članova.