Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /srv/storage/fokus.ba/wp-content/plugins/wordpress-seo-premium/frontend/schema/class-schema-person.php on line 152
BiH

Protest predstavnika USK-a u Sarajevu: Vlast nije svjesna šta se dešava u Krajini

26/07/2018

Predstavnici vlasti Bihaća, Ključa, Bosanskog Petrovca, Cazina i Bužima danas su stigli su Sarajevo, gdje su ispred zgrade institucija BiH održali mirni protest ukazujući na probleme s kojima se suočavaju na području tog kantona zbog migrantske krize.

Gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić izjavio je novinarima da u tom kantonu već mjesecima pokušavaju, kako je rekao, zainteresirati Vijeće ministara BiH i Ministarstvo sigurnosti BiH kako bi riješili probleme sa kojima se građani u tom dijelu države susreću, ustvrdivši da je to posljednji pokušaj da skrenu pažnju na migrante.

Smatra također da državna vlast nije svjesna šta se dešava u Unsko-sanskom kantonu i koliko migrantska kriza u Bihaću utiče i na ostale dijelove tog kantona.

Ministar sigurnosti Mektić ranije je rekao da je do sada u BiH registrirano nešto više od 7.000 migranata, od kojih je oko 6.000 iskazalo namjeru za podnošenje azila u BiH, dok ih je oko 660 već podnijelo zahtjev za azil.

Pojasnio je da njihov zahtjev nije izmiještanje migranata, jer se brinu o njima već osam mjeseci, već formiranje i vođenje centra za 4.000 do 5.000 migranta koji trenutno borave na tom području.

– Ministarstvo sigurnosti BiH ne želi da upravlja tim lokacijama, a dnevno pristiže 30 do 50 novih migranata. Tražimo od Ministarstva da uradi samo ono što je propisano Zakonom o azilu – poručio je Fazlić.

Kaže da će danas održati sastanak s ministricom za ljudska prava i izbjeglice BiH Semihom Borovac te da su još uputili poziv ministru sigurnosti BiH Draganu Mektiću i predsjedavajućem Vijećem ministara BiH Denisu Zvizdiću.

Fazlić je dodao da načelnika Velike Kladuše Fikreta Abdića nisu pozvali na skup, dok je načelnik Sanskog Mosta Faris Hasanbegović na godišnjem odmoru, te nije došao u Sarajevo.

Predsjednik Kulturno-umjetničkog društva Krajina Muhamed Selmanović ustvrdio je da su građani Krajine prepušteni sami sebi te da “nebriga o njima najviše utiče na razvoj turizma u tom dijelu BiH”.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.