Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Protest vojnih penzionera u Sarajevu: Sveli su nas na socijalne slučajeve

vojni penzioneri protest vlada fbih

Ispred zgrade Vlade FBiH u Sarajevu jutros se okupilo oko 30 vojnih penzionera iz FBiH koji na ovaj način, mirnim okupljanjem, žele ukazati Vladi na svoje probleme.

Predsjednik Saveza udruženja vojnih penzionera FBiH, Nihad Šehović, okupljenim novinarima kazao je da ovo nije protest, već samo način da se skrene pažnja premijeru Fadilu Novaliću, koji je do sad u više navrata pomjerao termin zakazanog sastanka.

– Nas 30 predstavljamo više od 10.000 vojnih penzionera FBiH. Naš osnovni problem je što oni vojni penzioneri koji su, ne svojom voljom, penzionisani iz vojske FBiH, sad su svedeni na socijane slučajeve jer ne primaju vojne penzije već socijalni dodatak – pojasnio je Šehović.

Njihove predstavnike, nakon pola sata mirnog okupljanja, primili su premijer Federacije BiH Fadil Novalić i ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Salko Bukvarević.

Predsjednik Saveza udruženja vojnih penzionera Nihad Šehović novinarima je kazao da su oni u parlamentarnu proceduru uputili izmjene tog zakona.

Dodao je da povećanje penzija nije osnovni razlog zbog kojeg traže izmjene zakona, nego vraćanje statusa vojnih penzionera, po kojem osnovu su i otišli u penziju.

Istakao je Savez udruženje okuplja oko 10.000 vojnih penzionera.