Protest Žena Srebrenice u Tuzli: Izbori u Srebrenici su potvrda genocida

zene-srebrenice-protest

Tokom današnje protestne šetnje ulicama Tuzle, članice Udruženja “Žene Srebrenice” nisu krile razočarenje zbog sve izvjesnije činjenice da nakon lokalnih izbora funkciju načelnika Opštine Srebrenica neće obavljati Bošnjak, odnosno Ćamil Duraković, javlja Anadolu Agency (AA).

“Sve ovo podsjeća na genocid iz jula 1995. godine, ali u nekom drugom obliku. Oni su potvrda genocida. Političarima je lako. Oni se prepucavaju, ne žive u Srebrenici, a narod koji se vratio tamo prepušten je samom sebi. Ovi izbori unijeli su nemir. Mi smo vidjeli da ima grešaka i nepravilnosti i bilo bi najbolje, ako ikako može, da se izbori u toj opštini ponište”, izjavila je Ešrefa Alić, dodajući da bi “za cijelu BiH bilo pogubno ako načelnik bude Mladen Grujičić”.

Alić je izrazila sumnju da će se ubuduće komemorativna obilježavanja godišnjice genocida u Potočarima i kolektivne dženaze žrtvama obavljati bez problema.

“Izborni rezultat će sigurno poremetiti organizaciju 11. jula, jer sve delegacije koje namjeravaju doći, one se najavljuju načelniku. Ne možemo znati kakve bi Grujičić poruke slao u inostranstvo kao načelnik Srebrenice, jer poznato je da oni negiraju genocid”, ističe Alić.

Emina Delalić, iz mjesta Dobrak, smatra da je za ovakav ishod izbora krivo “bošnjačko nejedinstvo”.

“Građani Srbije organizirani su i složni. Oni su izvadili lične karte u Srebrenici iako tamo neće biti ni tri dana, a sve samo da bi mogli glasati. Došli su autobusima. Moramo biti složniji. Matora sam i nepismena, ali još nisam poludjela i znam šta Bošnjake i naše nišane u Potočarima čeka ako načelnik bude Srbin”, naglasila je Delalić.

Svakog 11. u mjesecu u centru Tuzle održava se mirna protestna šetnja pod motom “Pravda nama, kazna zločincima” i “Tražimo naše nestale”.