Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Protesti boraca i dalje traju, ispred zgrade Parlamenta FBiH uzvikuju “lopovi, lopovi”

BiH

borci parlament333

Protesti demobiliziranih boraca, okupljenih ispred zgrade Parlamenta Federacije BiH, još traju, a njihovi sudionici iščekuju ishod rasprave o Prijedlogu zakona o pravima demobiliziranih boraca i članova njihovih porodica, koji je upućen u parlamentarnu proceduru po hitnom postupku.

Povod  okupljanja je održavanje vanredne sjednice Predstavničkog doma Federalnog parlamenta na kojoj je razmatran prijedlog spomenutog zakona, uključujući i oko 40 amandmana na predloženi zakonski tekst.

U međuvremenu o amandmanima na zakonski prijedlog trebala bi se izjasniti Vlada FBiH, nakon čega slijedi nastavak sjednice Predstavničkog doma.

Sudionici okupljanja skandiraju “lopovi, lopovi”, prozivajući parlamentarce i oglašavajući se sirenama te uzvikujući i izražavajući nezadovoljstvo povodom, kako navode, neostvarivanja njihovih prava.

Na mjestu protesta u dijelu ulice Hamdije Kreševljakavovića istaknuti su transparenti na kojima su ispisani zahtjevi bivših boraca.

Demobilizirani borci poručuju da nisu došli da se slikaju, nego da se bore za vlastita prava i ‘normalan život’.

Pripadnici ove boračke populacije traže javno objavljivanje registra boraca u roku od 60 dana, utvrđivanje boračkog dodatka, novčane naknade na temelju sudjelovanja u odbrambeno-oslobodilačkom ratu i ukidanje finansiranja boračkih udruženja iz Budžeta FBiH.

Zgradu i ulaz u Parlament FBiH, kao i dio ulice Hamdije Kreševljakovića u kojoj je saobraćaj radi protesta privremeno obustavljen, osiguravaju pripadnici policijskih snaga.

U dnevni red vanredne sjednice Predstavničkog doma, između ostalog, uvršten je i Prijedlog zakona o boračkim udruženjima od posebnog društvenog značaja čiji je predlagač zastupnik Ismet Osmanović (SDA).