Protesti Inicijative za Stolac ispred CIK-a: Želimo jednakopravnost svih

Protesti Inicijative za Stolac ispred CIK-a BiH
FOTO: D. Begović

Članovi Inicijative za Stolac protestuju ispred zgrade Centralne izborne komisije (CIK) BiH u Sarajevu, tražeći ponavljanje izbora u Stocu.

Insistiraju da ih, uz nadzor međunarodnih organizacija, organizuje direktno CIK, koji je jučer zaključio da će tu odluku donijeti naknadno.

– Predali smo više od 50 zahtjeva i krivičnih prijava zbog nepravilnosti koje su se desile 2. oktobra za vrijeme izbornog procesa, koji je prekinut. Zahtijevamo da CIK poništi te izbore i donose odluku o ponavljanju izbora u Stocu, jer želimo poštene izbore – kazao je Haris Baljić, član Inicijative.

Članica Biračkog odbora Merima Đulić naglasila je da je izborni proces prekinut jer „nisu željeli dozvoliti da se dešavaju glasačke prevare“.

– O svemu smo podnijeli prijave i tužbe ali o njima se CIK i druge nadležne institucije već mjesec dana ne žele izjasniti – kazala je Đulić.

Iz tog razloga predstavnici Inicijative ušli su u prostorije CIK-a kako bi predali krivične prijave i druge zahjeve, koji govore o nepravilnostima tokom izbora u Stocu.

Članovi Inicijative smatraju da su za prekid izbornog procesa u Stocu, 2. oktobra odgovorni Opštinska izborna komisija, kao i CIK BiH, PS Stolac, MUP HNK, i sve ostale nadležne institucije koje su na bilo koji način mogle spriječiti, kako kažu, organizovanje krađe demokratije u Stocu.

Uvjereni su da Stolac nije ni hrvatski, ni bošnjački, ni srpski, nego i srpski, i hrvatski, i bošnjački, kao i svih ostalih njegovih građana. Žele da se ostvari jednakopravnost svih stanovnika Opštine Stolac.

Punu podršku radu Inicijative daju građani Stoca i Stolačka dijaspora.

Inicijativa za Stolac je stolačka koordinacija političkih stranaka, boračkih udruženja, nevladinih organizacija, vjerskih zajednica i pojedinaca s ciljem da svim građanima Stoca ponude koordiniran nastup na lokalnim izborima u oktobru.