Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Protesti ispred NSRS: Radnici pokušali probiti policijski kordon

protesti bl2

Demonstranti su pokušali probiti policijski kordon kako bi ušli u Narodnu skupštinu, nakon informacije da je premijerka RS-a Željka Cvijanović ovlastila dva potpredsjednika Vlade i resornog ministra za razgovore s predstavnicima sindikata, javlja Anadolu Agency (AA).

Predsjednica Saveza sindikata Republike Srpske Ranka Mišić je pozvala okupljene demonstrante da dignutih ruku pokušaju ući u Skupštinu.

Pri prvom pokušaju probijanja kordona, Mišić je oborena na zemlju nakon čega se držala za glavu.

Pored toga, Mišić traži da Vlada zatraži odgađanje sjednice Narodne skupštine RS-a i održi sastanak s granskim sindikalcima o spornom zakonu o radu.

Navela je novinarima da joj je premijerka, kojoj je prišla u sali parlamenta, u vrijeme pauze, zamjerila na ponašanju, ali i tome što joj je prišla, na šta joj je uzvratila da i njoj smeta što premijerka sjedi dok joj se obraća.

O ovom razgovoru Mišić je obavijestila delegaciju granskih sindikata koja je ušla u restoran Narodne skupštine RS-a, dok istovremeno sindikalci, radnici, učesnici protesta u organizaciji Saveza sindikata i dalje „drže opasanom zgradu parlamenta“.

Ispred njih su jake snage policije, među kojima dominiraju „specijalci“ i jedinica za podršku MUPRS-a.

U toku je pauza u radu Narodne skupštine RS-a, data je prije početka rasprave o novom zakonu o radu.