Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Kolegijalna podrška

Protesti novinara u Sarajevu: Bez slobodnih medija nema ni slobodnog društva (FOTO)

protest novinari2

Vijeće za štampu BiH, te Društvo novinara BiH i Udruženje novinara Republike Srpske osudili su napad na novinara portala radiosarajevo.ba i naveli da takvi postupci moraju biti kažnjeni

Novinari su danas na mirnim protestima ispred prostorija Fudbalskog kluba Sarajevo ukazali na činjenicu da su napadi postali sve učestaliji nakon čega su zatražili izradu zakona kojim se zaštitila struka i sloboda novinarstva u BiH.

Reakcija je to na napad koji se dogodio u petak navečer kada su dvije osobe koje su se predstavile kao navijači ovog fudbalskog kluba prijetnjama natjerale novinara portala radiosarajevo.ba da obriše tekst u kojem je objavio da je jedan navijač FK Sarajevo osuđen u Bjelorusiji zbog posjedovanja 0,16 grama kokaina na pet godina zatvora.

Dvije osobe koje su prijetile novinaru portala Radio Sarajevo uhapšene su u petak navečer, a Sud ih je u nedjelju pustio da se brane sa slobode.

Novinari su na današnjem protestu prošetali i do zgrade Tužilaštva Kantona Sarajevo, kao i do zgrade državnog parlamenta, kako bi upozorili da se napadi na novinare i redakcije u Bosni i Hercegovini ne procesuiraju brzo i efikasno.

Organizator protesta je neformalna grupa novinara. Vijeće za štampu BiH, te Društvo novinara BiH i Udruženje novinara Republike Srpske osudili su napad na novinara portala radiosarajevo.ba i naveli da takvi postupci moraju biti kažnjeni.

Upravni odbor Vijeća za štampu u BiH, samoregulacijskog tijela za štampane i online medije saopštio je u subotu da su nasilnički napadi i insistiranje za brisanje objavljenog teksta “nedopustivi pritisak na slobodno medijsko izvještavanja u interesu javnosti”.

 

“Ovakvi huliganski postupci najstrožije moraju biti osuđeni i kažnjeni. Posljedice nekažnjavanja ovakvih postupaka opasni su ne samo po kolege kojima su prijetnje upućivane i nad kojima je nasilje u njihovoj redakciji izvršeno, već i po slobodu informiranja generalno i razvoj slobodnog društva”, saopšteno je iz Vijeća za štampu BiH.

“Treba se ozbiljno pristupiti izradi zakona kako bi se zaštitili novinari. Ono što je zastrašujuće jest oko 50 ozbiljnih napada na novinare koji su zastarjeli. Ukoliko se nešto ne uradi bojim se da će biti još gore”, rekao je Fedžad Forto, generalni sekretar Društva novinara.

Faruk Vele, član uredništva portala “Radiosarajeva.ba” zahvalio se na podršci svih kolega.

“Ovo je podrška i za kolegicu Melihu Smajkić, Vladimira Kovačevića i za sve kolege koje su proteklih godina napadani. U zakonskom smislu treba donijeti konačnu odluku o napadu na novinare kao krivičnom djelu. Jako teško je biti novinar u BiH i svakog dana je teže raditi ovaj posao. Hoćemo da kažemo, državo zaštiti nas, mi imamo pravo na rad, imamo pravo na slobodu”, rekao je Vele.

Novinari su danas izrazili i podršku novinarki Gordani Katana iz Banje Luke koja je bila pod snažnim pritiscima zbog stavova koje je na račun nekih vladajućih političara iznosila na svom privatnom Facebook profilu.

Kako su protesti počeli ispred prostorija Fudbalskog kluba Sarajevo, ispred ulaza je došla i glasnogovornica Kluba Šejla Jamaković koja je kazala kako “FK Sarajevo ni na koji način nije dio ovoga. Ne podržavamo nikakav vid nasilja.”