Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Protesti penzionera ispred zgrade Vlade FBiH: Vratite nam dostojanstvo (FOTO)

protesti penzionera u sarajevu (4)

Savez udruženja penzionera Federacije BiH za danas u 11 sati najavio je proteste ispred zgrade Federalne vlade u Sarajevu. Iz udruženja su najavili da bi se trebalo okupiti preko 10.000 nezadovoljnih penzionera koji će mirnim protestom izraziti nezadovoljstvo zbog neadekvatne zdravstvene i socijalne zaštite i niskih penzija.

Pred zvanični početak protesta, ispred zgrade Vlade FBiH već se okupilo nekoliko hiljada penzionera, koji su jasni u svojim zahtjevima. Istakli su transparente: “Vratite nam dostojanstvo“, “Penzija nije milostinja već stečeno pravo“, “Stanite sa pljačkom ovog naroda“…

Foto: I. Kralj

Demonstranti su od zgrade Vlade FBiH odvojeni željeznim barikadama, koje su postavili pripadnici policije, a sam skup obezbjeđuje veliki broj službenika sigurnosnih snaga.

Savez udruženja penzionera FBiH pripremio je i zahtjeve koje će predati Vladi FBiH i Parlamentu FBiH. Od Parlamenta zahtijevaju da usvoji Zakon o penziono-invalidskom osiguranju (PIO), organizuje Federalni zavod PIO i da udruženja penzionera oslobodi plaćanja poreza. Od Vlade pak traže da formira fond, te da se u prijedlog Zakona o PIO koji je poslan u parlamentarnu proceduru uključe njihovi zahtjevi, kao i povećanje penzija za deset posto onima koji su otišli u penziju do 1998. godine.

Posljednje povećanje penzija u FBiH bilo je 2014. godine, kada su povećane za deset posto, a u međuvremenu su porasli troškovi života.

U FBiH ima 410.000 penzionera, a 66 posto živi od minimalne penzije od 326 konvertibilnih maraka (KM), dok je prosječna penzija u septembru bila 371,50 KM.

Vlada Federacije BiH je na jučerašnjoj sjednici utvrdila i u uputila parlamentarnu proceduru prijedlog Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju.

Novalić odbio da Vlada FBiH plati Hitnu pomoć

Uoči današnjih protesta penzionera pred zgradom Vlade Federacije BiH desio se presedan kada je premijer Fadil Novalić odbio da plati naknadu za dolazak Hitne pomoći od 300 KM.

Prema riječima penzionera prilikom svih dosadašnjih protesta pred Vladom FBiH bilo je već uobičajeno da Vlada FBiH preuzme na sebe plaćanje troškova izlaska medicinske ekipe na teren.

Međutim, premijer FBiH prekinuo je tu višegodišnju praksu uz opravdanje da Vlada nema 300 KM “za bacanje” iako je svjestan da će na današnjim protestima biti veliki broj starih i bolesnih demonstranata kojima bi prisustvo medicinske ekipe moglo čak spasiti i život?!